banner-image

Saradnjom GIZ-a i Uprave za agrarna plaćanja do razvoja bioenergije

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ organizovala je prošle nedelje dvodnevnu radionicu o sveukupnoj analizi projekata na temu bioenergije. Radionici su prisustvovali predstavnici Uprave za agrarna plaćanja Republike Srbije, kojima su predavanja bila namenjena. Reč je o saradnji Uprave za agrarna plaćanja sa GIZ – DKTI kоmpоnеntom Rаzvој prојеkаtа u programu Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“ .

O prојеktu i programu sаrаdnje sа GIZ-om predstavnike Uprave za agrarna plaćanja upoznala je Milica Vukadinović, rukovodilac komponenete Rаzvој prојеkаtа, na programu „Rаzvој оdrživоg tržištа biоеnеrgiје u Srbiјi“.

Naglašeno je da je potrebno ojačati kapacitete i kreirati povoljno okruženje za održivo korišćenje bionergije. Takvo korišćenje doprinosi ruralnom razvoju te smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte. Upravo to je cilj programa srpsko-nemačke saradnje „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, koji zajednički sprovode Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i GIZ.

U radionici su učestvovali i Slobodan Cvetković, rukovodilac grupe za zaštitu zemljišta i obnovljive resurse Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, te Dragana Gajić, načelnik odeljenja za odobravanje projekata iz programa međunarodnih podsticaja poljoprivredne politike u Upravi za agrarna plaćanja. Bilo je reči o prednostima i manama korišćenja bioenergije, izvorima i  aspektima održivosti kod korišćenja bioenergije, kao i osnovama tehnologije sagorevanja čvrste biomase. Akcenat je bio na primeni “zelene energije” u poljoprivredi, a neke od tema bile su i osnove biogas tehnologije, objašnjenje biohemijskog procesa, glavnih parametara, preduslova i karakteristika procesa…

Takođe, govorilo se o primeni ekonomskih i finansijakih modela u realizaciji projekata korišćenja bioenergije i predstavljeni su primeri iz Evropske unije – SUSTAINGAS projekat i BIOGAS3 projekat. Drugog dana radionice održana je diskusija o mogućnostima korišćenja bioenergije u Srbiji, predstavljena je finansijska analiza, kao i ekonomski parametri (kapitalni troškovi, operativni troškovi, dobit), a eksperti i saradnici GIZ-a predočili su predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja procene biznis plana i preporuke za izradu biznis plana. Prikazani su primeri projekata malih kapaciteta u Srbiji, kakvi su fabrika organskih proizvoda u Selenči i klanica za preradu živinskog mesa.

(Agrosmart)