banner-image

Mreža za restituciju: Vlada da se odupre uzurpatorima državne svojine

-Povodom odluke takozvane Vlade Kosova od 1. marta 2017. godine, kojom se sva nepokretna imovina bivše SFRJ, AP Kosova i Metohije i Republike Srbije prenosi bez naknade na samoproglašenu Republku Kosovo, Mreža za restituciju u Srbiji upućuje Inicijativu Vladi Republke Srbije da pored popisa državne – javne svojine, bez odlaganja Narodnoj skupštini Republike Srbije podnese Predlog zakona o stavljanju van snage propisa donetih u cilju prisilnog oduzimanja privatne svojine od strane pravnih prethodnika Republike Srbije, pre svega FNRJ i SFRJ, saopštava ovo udruženje.

U dodatnoj inicijativi, Mreža za restituciju Vladu Republike Srbije podržava i ohrabruje da se konačno odupre velikim pritiscima uzurpatora državne svojine koji su svakodnevni i višedecenijski, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se na to da je u Srbiji „dominatno neuspešno, a da pri tome do danas nije okončan, sprovođen samo proces tzv. privatizacije društvene svojine, ali na sreću, nije sprovođen proces privatizacije državne svojine„.

– Upravo državna svojina, koja je od 2011. godine nazvana javna svojina, u 99 odsto slučajeva je magnet za uzurpatore i one koji kroz uzurpacije prisvajaju orgomna materijalna sredstva, širom Republike Srbije. Kao u najvećoj meri nepopisana, državae svojina izuzetno lako postaje predmet mnogobrojnih zloupotreba pa i krađe masovnih razmera, kakva se može smatrati i sporna odluka tzv. Vlade Republike Kosova od 1. marta 2017. godine – naglašava Mreža.

Iz tih, kao i mnogobriojnih drugih razloga, Mreža posebno ohrabruje Vladu Srbije da se odupre najvećim centrima moći kojima odgovara ovakvo stanje, a koji se ne nalaze u inostranstvu već isključivo na teritoriji Srbije.

-Da bi se u tome uspelo, posle više od 20 godina neuspeha, neophodno je postupiti po ozbiljnim primedbama na katastrofalan rad Republičkog geodetskog zavoda, odgovornih u lokalnim samoupravama, Republičkoj direkciji za imovinu, javnim preduzećima i odupreti se pritiscima i opstrukciji popisa koji dolaze odatle. I ovom prilikom smo podsetili na činjenicu da je nepopisana državna imovina jedan od najvećih generatora korupcije na svim nivoima vlasti, u konkretnom slučaju onih u Prištini – navodi se u saopštenju Mreže za restituciju.

(Agrosmart)