banner-image

Delta agrar: Sejati samo deklarisano seme pšenice

Najvažniji posao u njivama, setva, je na pragu, a stručnjaci imaju dva osnovna saveta za ratare – da pšenicu svakako treba sejeti jer se, evo i u teškim godinama kakva je ova pokazalo da je to isplativa kultura, te da valja koristiti isključivo deklarisano seme, nikako ono s tavana. Pad učešća kvalitetnih sorti u strukturi sortimenta je više nego očigledan, ukazuju stručnjaci za strna žita, uz ocenu da se taj trend ne sme nastaviti. Pri tome je, vele, neophodno voditi računa o zahtevima sorte za rokovima setve.

Iz najvećih domaćih kompanija koje proizvode i distribuiraju semensku robu poručuju da kvalitetnog, deklarisanog semena ima dovoljno i da nastoje da ratarima izađu u susret pružajući im povoljne uslove nabavke, s obzirom na silne poteškoće koje im je donela nepovoljna 2017. godina.  

-Semena ima dovoljno, i to dobrog kvaliteta. Ova godina je bila problematična u semenskoj proizvodnji i naša preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da ne seju seme s tavana. Kvalitet pšenice ove godine nije bio vrhunski, ima puno sitnog, šturog semena, ali uspeli smo da izdvojimo ono najbolje i doradimo ga. Nudimo samo najkvalitetniju, C1 kategoriju, što je veoma važno ako se ima u vidu da upotreba nižih kategorija smanjuje prinos za 400 kilograma, pa i 500 kilograma po hektaru. Takođe, loša zaštita umanjuje prinos za još toliko, tako da ako koriste tretirano seme, ratari su već osigurali tonu po hektaru – objašnjava Jovan Borović, menadžer proizvoda kompanije Delta agrar.

On kaže da se pšenica se seje iz dva razloga. Jedan je agrotehnika jer se hlebno zrno pokazalo kao dobar predusev za većinu ostalih kultura, pre svega za uljanu repicu i šećernu repu. Drugo, važan je i ekonomski efekat jer je u poslednjih nekoliko godina kod proizvođača koji seju sorte pšenice Delta agrara primetno da prosečni ostvareni prinosi obezbeđuju siguran prihod.

-U prošloj godini koja je bila dobra i u ovoj, kada su prinosi bili šaroliki, ipak je  proizvođačima ostavljen prostor za neku akumulaciju. Tako je, recimo, naša sorta „modern“, koju imamo u programu od prošle godine, ostvarilavala u 2017. prosečne prinose od oko sedam tona do 10,3 tone, koliko smo imali na najboljim imanjima, kod najboljih proizvođača. S druge strane, sorta „solehio“ koja je perjanica prinosa u poslednjih nekoliko godina, lane je ponela 8,2 tone do 10,2 tone, a ove godine u suši je imala nešto niže prosečne prinose – od sedam do deset tona. Pokazala se odličnom čak i u kasnim setvama pa je tako na imanjima PKB-a, gde je sejana oko 20. novembra, dala prinos 9,6 tona po hektaru. „Modern“ i „solehio“ ostvarile su čak 10,5 tona po hektaru na području Apatina, te je jasno da je reč o sortama koje obezbeđuju zadovoljavajući nivo akumulacije i svrstavaju pšenicu u akumulativne kulture koje omogućuju zaradu proizvođačima – kaže Borović.

 

 

On navodi i sortu „amikus“, koja je nova i tek ove godine ulazi u ozbiljniju proizvodnju. Kako kaže, ona ima odličan proizvodni potencijal, daje u ogledima preko osam tona uz izuzetno dobar kvalitet zrna, pa uz dobru agrotehniku ta sorta uglavnom bude prva klasa.

Tu je i tradicionalni „balaton“, koji je veoma tražen i u regionu. Već deset godina je zastupljena na domaćem i regionalnom tržištu, a daje dobre rezultate i na manje kvalitetnom zemljištu, uz lošiju agrotehniku i na manjim površinama.

Borović napominje da Delta agrar ima i najkvalitetniju sortu ječma. Šestoredi ozimi ječam je visokotolerantan na bolesti i niske temperature i daje preko osam do deset tona po hektaru.

Kvalitet dorade i zaštita semena ključni

-Da bi sorte ostvarile vrhunski genetski potencijal, prvi korak je kvalitet dorade i zaštita semena. Kada smo kao kompanija krenuli u ovaj posao opredelili smo se za to da doradu radimo najkvalitetnijim mašinama i sredstvima – veli Borović i dodaje da će proizvođačima pšenice ove godine sorte „modern“ i „solehio“ biti ponuđene u varijantama „junta kvatro“ (Yunta Quattro) i „lamardor“ – dakle, biće tretirane tim „Bajerovim“ preparatima.

-Primetili smo da „junta kvatro“ uzimaju proizvođači koji hoće vrhunsku agrotehniku, vrhunska sredstva za zaštitu semena. Pokazao se dobrim tamo gde je lokalno bilo problema sa napadima insekata, a to je područje južnog Banata, srednjeg Banata, delimično Srema i Bačke. Bilo je na tim terenima dosta probelama sa napadom insekata i prenosom viroza pšenice i preporuka je da se kod takve proizvodnje koriosti „ junta kvatro“  jer to je preparat koji ima dve fungicidne zaštite i insekticidnu zaštitu. Takođe, i „lamardor“ je vrhunski preparat u zaštiti pšenice – kaže ovaj stručnjak napominjući da Delta agrar promoviše upotrebu deklarisanog semena i na sve načine izlazi u susret proizvođačima koji ga upotrebljavaju.