banner-image

Nagrađeni najbolja domaća vina i vinarije

Vremena se menjaju, ne samo vina. Pa i u Srbiji. Ako je uopšte dozvoljeno izvlačiti nekakve zaključke iz tradicionalnog godišnjeg izbora najboljih vina i vinarija Srbije u izboru redakcije Vino.rs, jedan bi mogao da bude i taj da je na vinsku scenu Srbije stupila nova generacija vinarija za novu generaciju ljubitelja vina. I onih koji će to tek postati u narednim godinama.

To što je od 10 pobednika u kategorijama najboljih vina u ovom izboru samo jedno iz vinarije doskorašnje „velike trojke“ modernog srpskog vinarstva dovoljno govori samo za sebe. Na scenu već uveliko stupaju neke nove ideje, vinarije i ljudi. Dolazi nova publika, voljna da eksperimentiše i istražuje. Novo vreme stiglo je u Srbiju i onaj ko to primeti na vreme lakše će opstati.

– Najbolje crveno vino Srbije
Kremen Kamen 2013 Matalj

Pobedivši svojevremno na čak dva uzastopna Velika testa Vino.rs s vinima Kremen Kamen 2011 i Kremen 2012, vinarija Matalj je tada na iznenađenje mnogih izbila u sam vrh najcenjenijih u Srbiji. Sada je njihov kaberne iz „kamenitog“ negotinskog vinograda ponovo na čelu najboljih crvenih vina Srbije. I to više nije iznenađenje.

Odmah iza njega slede dva šumadijska „teškaša“ – Regent reserva 2013 Aleksandrović i Cabernet reserva 2013 Radovanović, da bi listu od pet najboljih crvenih vina Srbije dostupnih prošle godine na tržištu zaključili još kupaža Alma Mons 2013 Belo Brdo i pino noar Mammoth 2014 Jelić.

Među prvih 10 našla su se još vina Merlot 2015 IzbaErgo crveni 2015 TemetProkupac 2015 DojaExperiment 2015 Čokot  i Credo crveno 2015 Virtus.

– Najbolje belo vino Srbije
Sonata 2016 Jeremić

Možda i najveće iznenađenje u ovom izboru, svež i nepretenciozan sovinjon blan iz Smedereva pokupio je najviše simpatija među novinarima i brojnim saradnicima Vino.rs, od somelijera i ugostitelja, do blogera i trgovaca. Pravo je zadovoljstvo videti na čelu jedne ovakve respektabilne liste mlado i cenovno pristupačno vino od sorte čija popularnost u Srbiji najbrže raste.

Iza ovog vina našla se kupaža Onyx Belo 2015 Cilić, zatim Chardonnay Selekcija 2015 Radovanović, Chardonnay 2015 Lastar i Trijumf Gold 2016 Aleksandrović.

Top 10 u belom sektoru zatvaraju Icon Campana Albus 2014, Oplen 2015 Aleksandrović, Morava 2016 JelićChardonnay 2015 Deurić i Saga Bjelica 2016.

– Najbolje roze vino Srbije
Roza Nostra 2015 Erdevik

U kategoriji koja u Srbiji beleži najveći uspon u kvalitetu i broju novih etiketa, naziv najboljeg otišao je za vino obnovljene vinarije iz Erdevika. U pitanju je pre svega lako dopadljivo, elegantno vino raskošne aromatike, iskričavih kiselina i punog tela, strukturno čvrsto i dovoljno kompleksno da ga shvatite ozbiljno u svakom gutljaju.

Inače, aktuelna situacija s najboljim srpskim rozeima je takva da vina obuhvataju skoro sve moguće stilove i vinogorja od juga do severa, pa istoka do zapada. U našem izboru odlučile su praktično nijanse, a uz pobednika spisak pet najboljih ove godine čine još Rose Sec 2016 Zvonko BogdanUrban Rose 2016 DeurićPink Punk 2016 Chichateau i Trijumf Rose 2016 Aleksandrović.

– Najbolje penušavo vino Srbije
Trijumf Rose penušavo 2015 Aleksandrović

Dominacija vinarije Aleksandrović u segmentu penušavih vina Srbije nastavila se i ove godine s ovim ekstra suvim pino noarom. Njemu uz rame stao je prošlogodišnji pobednik u ovoj kategoriji Babaroga penušava Bjelica, da bi listu pet najcenjenijih zaokružila još dva iz vinarije AleksandrovićTrijumf penušavo Noir 2009 i Trijumf Chardonnay 2009, te Penušavo vino 2010 Kovačević.

– Najbolje slatko vino Srbije
Tri sunca 2012 Quet

Vinarija Fruškogorski vinogradi predstavlja neku vrstu probuđenog ovdašnjeg diva, a Tri sunca 2012 Quet pravo malo remek delo slasti i strasti, opijajuće zavodljivi traminac iz kasne berbe koji je čitavih pet godina čekao u podrumu na premijeru. Kada je konačno predstavljen bilo je jasno da je lestvica u ovom segmentu u Srbiji podignuta na novi nivo. Nešto slično onome što je pre neku godinu napravilo vino Late Harvest 2013 Aleksandrović ili prošle godine Crna Tamjanika 2015 Matalj, koji su se i ove godine našli u samom vrhu najboljih.

Uz ova tri slatka dragulja, vrh najslađe srpske liste čine još egzotični Vinum Regnum 2013 Maurer, tamjanika Slatka mala 2013 Budimir i Makana 2013 Bikicki.

– Najbolje crveno vino Srbije od autohtone, regionalne ili novostvorene sorte
Prokupac 2015 Doja

Vinarija Doja iz Topličkog rejona pokupila je prošle godine za Prokupac 2015 nekoliko značajnih međunarodnih priznanja, pokazavši drugačije, modernije lice ove najpoznatije srpske vinske sorte.

Slično važi i za prošlogodišnjeg pobednika u ovoj kategoriji Experiment 2015 Čokot, koji je sada zauzeo drugo mesto, a slede sve popularniji Prokupac 2014 VirtusRapsodija 2013 Tonković, jedino vino koje među prvih pet u ovoj kategoriji nema prokupac za osnovu, već sortu kadarka, te još jedan prokupac, Zmajeviti 2015 Despotika.

-Najbolje belo vino Srbije od autohtone, regionalne ili novostvorene sorte
Morava 2016 Jelić

Milijan Jelić prvi je ozbiljnije zaintrigirao domaće vinoljupce sortom morava pre više od 10 godina. U međuvremenu Morava 2016 iz ove pocerske vinarije stasala je u izuzetno pitko i zavodljivo vino intenzivnih herbalnih i voćnih aroma, blage mineralnosti i vibrantnih i svežih kiselina koje se stapaju u sočnu završnicu.

Inače, u ovoj kategoriji vođena je gotovo izjednačena trka, a glavni takmaci valjevskom vinskom magu bili su Tamnjanika Lekcija 2015 SpasićMorava 2016 DespotikaSremska Zelenika 2015 Maurer i Tamjanika 2016 Lastar.

– Najbolje organsko ili prirodno vino Srbije
Maximianus 2015 Imperator

Fruškogorski Imperator pionir je među ovdašnjim savremenim i sertifikovanim vinarijama s organskim i biodinamičkim uzgojem grožđa, a crvena kupaža Maximianus, u kojoj dominira merlo, primer je elegancije i skladnosti ovako proizvedenih vina.

U još uvek ne preterano razvijenoj konkurenciji, vrh srpske organske scene zaokružili su ove godine još dva vina iz subotičke vinarije MaurerKadarka 2016 i Kevedinka 2016, te Rajnski Rizling 2012 McC i Traminac 2016 Bikicki.

– Serbian Best Buy
Talas Crveni 2015, Deurić

Fruškogorska vinarija Deurić niže uspehe na svetskoj sceni, što je ne sprečava da ovu srebrom okićenu etiketu sa najvažnijeg svetskog ocenjivanja Decanter drži na policama prodavnica po ceni nešto višoj od sedam evra ili, kako sami kažu: „Sedam puta jeftinije od podjednako ocenjene domaće etikete na istom nadmetanju“!

Odmah za ovom kupažom kabernea i merloa sledi praktično beli šampion među Best Buy vinima u 2017. godini, a to je Quet Traminac 2016 koji se  u mnogim malopriodajnim objektima kreće oko 500 rsd a sa kvalitetom koji bez problema osvaja medalje na takmičenjima.

Uz dva prvoplasirana tu je i Sonata 2016 Jeremić, s cenom od oko 850 rsd, zatim prošlogodišni pobednik u ovoj kategoriji Alma Mons 2013 Belo Brdo, a skrenućemo vam pažnju i na vina: Nostalgija 2015 AleksićTalas Beli 2015 Deurić, Rose 2016 ĐorđevićRose 2015 VinumTri Roze Koze 2015 ErdevikRajnski Risling 2015 KovačevićExperiment 2016 Čokot i Sauvignon Blanc 2016 Pusula.

– Najprijatnije iznenađenje
Radovan 2015 Čokot

U godini koja je donela nekoliko novih vina vrednih pažnje, naš izbor zaustavio se na stopostotnom prokupcu Radovan 2015 iz male ali dobro poznate i cenjene župske vinarije Čokot. Vino predstavlja ozbiljan iskorak u tretiranju ove sorte, a nastalo je iz probrane berbe s najstarijih čokota, posle nekih mesec dana spontane fermentacije i maceracije i čak 18 meseci provedenih u baricima od novog i starog hrasta, te još pola godine u boci.

Među najprijatnijim iznenađenjima godine je i izlazak na tržište dva nova premium vina vinarije Jeremić – Sauvignon Blanc Sonata Icon 2015 Merlot Terroire 2015 – zatim debitantski Pinot Noir 2015 Lastar, te oranž morava iz vinarije Jelić pod etiketom Morange 2015.

– Najbolja vinarija Srbije
Vinarija Milijan Jelić

Naizgled pomalo izolovana iz vodećih marketinških i tržišnih trendova, Vinarija Milijan Jelićprva je svojevremeno predstavila svetu autohtone i novostvorene srpske sorte u vinima visokog kvaliteta. Ta uspešna priča nastavlja se i danas. Gotovo potpuna organska proizvodnja, veliki broj inovativnih eksperimenata sa prirodnim vinima u savršenoj tehnološkoj sredini, velika pažnja u svim segmentima proizvodnje i težnja ka originalnosti svake etikete čine Vinariju Milijan Jelić jedinstvenim draguljem srpskog vinarstva.

– Najbolja mlada vinarija Srbije
Lastar

Prošlogodišnji pobednik u kategoriji vinarija od kojih se najviše očekuje apsolutno je opravdao očekivanja. Njihovi šardone i tamjanika nalaze se u samom vrhu najboljih belih vina Srbije, roze je među najpopularnijima na tržištu, a pino noar već prvom berbom skrenuo je pažnju na to da ova sorta i u Srbiji može da ponudi zavodljivost originala iz Burgundije! Uz sve to, Lastar ima i precizno postavljenu tržišnu strategiju okrenutu prvenstveno ka mlađoj publici, tako da nema sumnje da će njihova priča vremenom postajati sve aktuelnija.

Elitnu ekipu ovdašnjih najperspektivnijih mladih vinarija u ovom trenutku čine još i prošlogodišnji pobednik u ovoj kategiriji Deurić, zatim sve agilniji Virtus, pa po kapacitetu male vinarije Čokot i Izba Jovanović, ambiciozna Doja, sve prisutniji Arsenijević, već etablirana Bjelica… Što bi se reklo – budućnost je počela!

– Najbolja mala vinarija Srbije (do 10.000 l)
Izba Jovanović

Vinarija čiji je merlo pokrenuo pravu malu najezdu ovih sortnih vina u Srbiji značajna je i po tome što je donela dah unikatnog filigranskog vinarskog rada na vinski veoma posan jug Srbije.

Inače, na najužem spisku najboljih malih vinarija Srbije za 2017. godinu našli su se i prošlogodišnji pobednik u ovoj kategoriji Čokot, zatim vinarija Botunjac, pa šumadijski raritetni dragulji Lipovac i Art Wine, originalni eksperimentator sa severa bačke Nagy-Sagmeister

– Najbolja vinarija Srbije za koju verovatno niste čuli!
Patkov vinograd

Nedavno osnovana garažna vinarija u Krčedinu debitovala je letos s italijanskim rizlingom Knjaz Miškin 2016 i budući da je njegov tvorac poznata spisateljica Mirjana Đurđević, vino je za svega nekoliko meseci dostiglo u Beogradu gotovo kultni status. U vinariji sada spremaju i njegovog „divljeg“ rođaka Alex DeLarge, takođe italijanski rizling ali nastao nekontrolisanim vrenjem na sopstvenim kvascima, a u planu su i crni pino Pukovnik Aurelijano Buendija i roze Molly Bloom.

Od novih malih vinarija kojima treba upamtiti ime tu su i Tri međe i oblak iz Neština, zatim prošlogodišnje otkriće Bikicki prirodno vino, pa vinarija Trišić, dok se na listi skrivenih vinskih dragulja Srbije duže vreme nalaze dve vinarije sa severa Bačke – Maurer i Nagy-Sagmeister, za koje vinski znalci tvrde da su već godinama jedna od bolje čuvanih tajni srpske vinske scene!

– Vinarija od koje se očekuje najveći uspon u 2018. godini
Virtus

Šta drugo očekivati od vinarije koja je 2017. godine bila najnagrađivanija srpska vinarija na međunarodnim ocenjivanjima, i to sa najviše zlata! Tome valja dodati i to da je kvalitet ovogodišnjeg roda u njihovim vinogradima prepoznat kao najbolji do sada, pa je jasno zašto su i očekivanja u ovoj šumadijskoj vinariji iz Žabara izuzetno velika za sledeću godinu, baš kao i kod velikog broja ljubitelja vina u Srbiji…

Ozbiljan uspon u 2018. godini predviđa se i vinariji Erdevik, koja je u punom zamahu, a tu je i zahuktali Lastar, koji je prošle godine predvodio kolonu onih od kojih se najviše očekuje, zatim Vinarija Deurić, takođe sasvim mlada ali već izrasla u veoma ozbiljnog tržišnog igrača, pa nesumnjivo ambiciozna DojaKomuna

– Najbolji marketing
Fruškogorski vinogradi

Izuzetno ambiciozna vinarija s ogromnim potencijalom i nekim od najboljih vinograda na Fruškoj gori krenula je pre nešto više od godinu dana i u ozbiljnu medijsku ofanzivu. Rezultat je očigledan – popularnost vina Fruškać već je prešla granice Srbije, a premijum linija Quet prepoznata je kao favorit na srpskom tržištu u kategoriji odnosa cene i kvaliteta.

– Najbolji vinski brend Srbije
Vinarija Aleksandrović

Tradicija i kvalitet spojeni u jednom brendu. Ova vinarija iz sela Vinča kod Topole jedan je od pionira modernog srpskog vinarstva, a zahvaljujući istrajnosti njenog vlasnika Božidara Aleksandrovića da održe kvalitet svojih vina tokom više od 20 godina postojanja, Vinarija Aleksandrović je postala autentični ambasador srpskog vinskog preporoda prepoznat svuda u regionu.

– Najbolji dizajn etiketa
Despotika

Vinarija koja je pred sebe postavila cilja da uz vrhunska vina čuva od zaborava i vinsku tradiciju Šumadije i Srbije, može da se pohvali i izuzetno efektivnim etiketama koje na moderan način skreću pažnju upravo na tu vezu tradicije i najboljih srpskih vina. Etikete koje egzistiraju od prvog izlaska na tržište, berbe 2011. godine su neka vrsta kooperacije između Đorđa Vasića, koji je autor grozda na etiketama belih vina, ali i kompletne konceptualne i kreativne ideje vlasnika vinarije Veselina Despotovića, koji je osmislio simbole ruke, oka, stopala… Svega što povezuje gen, rod, čula, sa vinima i vinskom kulturom i istorijom delom smeštenom u tankovima ali i muzeju vinodelstva u okviru vinarije Despotika.

– Vinska ličnost godine
Oskar Maurer

Poslednji romantik ovdašnje vinske scene, patrijarh starih sorti i onih zaboravljenih, samo su neki od opisa koji često idu uz ime Oskara Maurera, vinara iz sela Hajdukovo, nedaleko od Subotice. Njegov originalni pristup vinarenju, koji podrazumeva grožđe uzgajano na prirodan način, biodinamičnim tehnikama, bez herbicida, insekticida, veštačkog đubriva i aditiva u proizvodnji vina, predstavlja svojevrsni prozor u svet nesvakidašnjih vina. Samo ove godine flaširao je u svojoj vinariji 15 različitih vina, od kadarke iz najstarijeg zasada ove sorte na svetu (vinograd je podignut 1880. godine!) i kevedinke, preko sremske zelenike i bakatora, pa do kasne berbe traminca i tamjanike iz vinograda na Fruškoj gori!

Uz rad na podizanju novih vinograda sa starim sortama, Maurer je veoma aktivan i kao vinar u nekoliko srpskih organskih vinarija, kao i na brojnim vinskim radionicama u Srbiji i regionu na kojima prenosi sopstveno iskustvo.

Bez Oskara Maurera srpska vinska scena bi danas bila znatno manje zanimljivo mesto!

– Najbolja vinska manifestacija u Srbiji
Vinski maraton

Po uzoru na Marathon du Medoc i ostale popularne svetske karnevalsko-sportsko-vinske manifestacije, prvi Vinski maraton Srbije održan je na Paliću u septmebru i odmah privukao veliku pažnju medija i učesnika. Više od 1.000 trkaža iz čitavog regiona na dve zabavne trke, mnoštvo edukativnog vinskog sadržaja, vinskih tura, koncerata, zabave, vrhunski kulinarski specijaliteti i prava karnevalska atmosfera, sve je to odlična osnova na kojoj se, prema rečima aktuelnog državnog ministra za turizam, očekuje da Vinski maraton izraste u jednu od sedam najvažnijih turističkih manifestacija Srbije!

Izvor:Vino.rs