banner-image

Keserović: Voćari konkurentni jedino udruženi

Prema njegovim rečima, od 2002. godine je prinos od voća u Srbiji povećan za 2,5 puta, a samo u Vojvodini pet puta, prenele su agencije.

„U Vojvodini je znanje bilo presudno, što su kroz radionice i časove nove tehnologije postale dostupne proizvođačima”, istakao je Keserović koji je i predsednik Društva voćara Srbije.

Projekat „Praktična škola zadrugarstva“ je pokrenut 2017. godine u saradnji Kabineta ministra za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“. Ovaj projekat se sprovodi u okviru akcije „500 zadruga u 500 sela“, koju je pokrenula takođe Vlada Srbije.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić je posle javnog časa rezanja voća rekao da zadruga u Slankamenu, sa svoja 42 zadrugara, šest različitih nacionalnosti i 500 hektara zadružnog zemljišta treba da bude primer koji „treba da sledi cela Srbija“.

„U ovoj godini za razvoj zadrugarstva izdvojeno 825 miliona dinara, odnosno četiri puta više novca nego prošle godine, a istovremeno smo predvideli formiranje pet složenih zadruga u koje ćemo uložiti do 500 hiljada evra, a oko dva i po miliona evra bismo ukupno uložili u složene zadruge“, kazao je Krkobabić. On je objasnio da bi složene zadruge zapravo predstavljale „iskorak u smislu objedinjavanja postojećih zadruga“.

„Opredeljeni smo da objedinimo specijalizovane zadruge, ali po mogućstvu i odredjene vrste preduzeća i kompanija koje se bave sličnom delatnošću i da na taj način napravimo nove privredne subjekte koji bi dali šansu da naš zemljoradnik sa malog poseda može da obezbedi svoju egzistenciju“, istakao je Krkobabić.

On je ocenio da jedna četvoročlana porodica, sa dva do tri hektara „dobrog“ voćnjaka može pristojno da živi. Krkobabić je dodao da projektu razvoja zadrugarstva, kroz koji je u prošloj godini osnovano 185 zadruga, izuzetnu podršku daju „najumniji“ ljudi Akademijskog odobra za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), na čelu sa predsednikom odobra akademikom Draganom Škorićem, ali i profesori poput Keserovića, koji je „najveći stručnjak za razvoj voćarstva u Srbiji“.

Direktor zemljoradničke zadruge „Voćar Slankamen“ Nikola Kotarac rekao je da zadrugari u „Školi zadrugarstva“ drugim zadrugama pokazuju voćnjake, te da jedni od drugih uče kako da zajedno funkcionišu u grupama koja u njihovom slučaju broji 42 zadrugara, te kako treba da im izgledaju skupštinska zasedanja i zapisnici.

„Konkurs Ministarstva za bespovratna sredstva je bio dosta strog jer se konktrolisala svaka sitnica, ali smo uspeli da dobijemo sredstva koja su namenska za unapredjenje hladnjače i nabavku za opremu“, kazao je Kotarac.