banner-image

Toplotni stres smanjuje produktivnost životinja

Toplotni talas je period od minimalno pet dana, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha za pet stepeni viša iznad prosečnih maksimalnih temperatura. Svedoci smo da se klima menja, tako da visoka temperatura i povišena vlažnost vazduha negativno utiču na sva živa bića pa i na mlečne krave.

Krave holštajn – frizijske rase su osetljivije na temperaturni stres u odnosu na simentalsku rasu, dolazi do pada proizvodnje mleka jer je njihova optimalna ambijentalna temperatura 21 stepen, a za ostale rase 24 stepena.

Krave koje su u ranoj laktaciji, nisu toliko osetljive na toplotni stres jer koriste svoju zalihu i energiju hrane za proizvodnju mleka, dok su krave koje se nalaze u sredini laktacije osetljivije na toplotni stres jer njihov energetski status najviše zavisi od unosa hrane.

Goveda koja su visoko produktivna, sa dnevnom proizvodnjom mleka preko 30 litara, osetljivija su na toplotni stres u odnosu na krave sa manjom dnevnom proizvodnjom.
Životinje sa tamnijom kožom brže dehidriraju i telesna temperatura im brže raste. Manje životinje sa manjom površinom tela bolje podnose visoke temperature, zato što se sva živa bića rađaju sa fiksnim brojem znojnih žlezda tako da kako raste površina tela dolazi do pada broja znojnih žlezda po jedinici površine kože.

Životinjama za vreme velikih vrućina treba obezbediti prirodnu ventilaciju, zasenčiti prostor u kome borave, rashlađivati objekte, a na velikim govedarskim farmama kombinovati upotrebu ventilatora i prskalica koje se postavljaju iznad hranilica i pojilica kako bi se životinje stimulisale na unošenje hrane i vode.

dipl.ing.Ljiljana Uzelac

Izvor;PSS Vojvodine