banner-image

Rafovi na Kosovu bez srpskih proizvoda, žito će biti skuplje

Prema navodima portala, u Kosovskoj Mitorvici ima rafova kioska koji nisu još uvek potpuno prazni, jer prodavci i dalje imaju zalihe raznih osmosmerki, ukrštenica, nedeljnih i mesečnih izdanja magazina na srpskom jeziku.

Kad je reč o mleku, iz mitrovičkih prodavnica saopštavaju da se još uvek može pronaći mleko i to po staroj ceni, ali da je i ovde reč o zalihama. Na graničnim prelazima od srede stoje kamioni distributera sa mlečnim proizvodima „Imlek“, „Granice“, „Milkop – Raška“, „Golija“, „Finagro“, piše KoSSev.

Na jugu Kosova za to vreme, inspektori uklanjaju proizvode koji dolaze iz Srbije, a koji na deklaracijama imaju oznake „Kosovo i Metohija“ i „Kosovo/ UNMIK“, a pojedini kosovski mediji javili su i da se u Kačaniku spaljuju srpski proizvodi.

U izdanju Politike od četvrtka predsednik Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković rekao je da naši poljoprivrednici po tim uslovima neće ići na tržište KiM.

„Dizanje uvoznih taksi na 100 odsto nikako se ne može nazvati ekonomskom merom, to je mera koja izlazi iz ekonomske sfere“, rekao je Saković, a prenela Politika.

On je dodao i da će zbog ove odluke šteta biti daleko veća za stanovnike KiM, nego što će pogoditi Srbiju, jer će Srbija tu robu imati kome da ponudi i proda, a prema njegovom mišljenju Priština neće moći da nađe jeftiniju pšenicu od one koja seproizvodi u Srbiji na drugim tržištima.

„Oni kod nas kupuju do 100.000 tona pšenice godišnje. Mi ćemo tu pšenicu prodati, a oni su do sada imali najjeftniju pšenicu za sebe upravo iz Srbije, tako da će ih pšenica sa svakog drugog tržišta koštati 15 odsto više nego kod nas“, ukazao je Saković.

Vlada Kosova izglasala je povećanje poreza na srpske i BiH proizvode na 100 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum jer je kako je rekao, „Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi“.

Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini ocenila je da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH, jer predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji izmedju Evropske unije i Kosova.

(Agrosmart, mediji)