banner-image

Nemačka firma ulaže milijardu evra u poljoprivredu Mađarske

Kako je objavljeno ove nedelje, nemačka firma „Fakt AG“ planira da uloži oko milijardu evra u čitavo jedno poljoprivredno područje, zajedno sa pogonom prerade, logistike i smeštaja radnika. Odabrane su mađarske opštine Heđešalom i Bizonja na severozapadu zemlje, nedaleko od Austrije i Slovačke u kome već postoje odlične saobraćajne veze.

U nemačkoj firmi naglašavaju da već i sama površina područja, oko 330 hektara, pokazuje da je reč o izuzetnoj investiciji. Samo će se staklenici prostirati na površini od oko 30 hektara, a u njima bi trebalo da se uzgaja paprika, paradajz, patlidžan i začinsko bilje. Na oko 50 hektara otvorene površine planiraju se zasadi špargli i bobičastog voća.

Perspektivna grana poljoprivrede

Gradi se i fabrika za preradu poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo iz sopstvenih zasade, kao i skladište i hladnjače sa površinom od oko 150.000 kvadratnih metara. Tu će biti i logistički centar, posebna železnička stanica, a sve pored pristupnih puteva do autoputi koji tuda prolazi.

Povrh svega, tamo bi trebalo da nastane i najveći ribnjak na teritoriji čitave Evrope. „Sve to predstavlja novo razdoblje za kompletnu poljoprivredu Mađarske“, hvali se nadležni ministar Ištvan Nađi. „Ova investicija u poljoprivredu i preradu je najveća i najsloženija u poslednjim decenijama, i jedinstvena je u čitavoj centralnoj Evropi“, tvrdi mađarski ministar poljoprivrede.

„Fakt AG“ je zapravo firma koja se bavi nekretninama i ulaganjima, ali ovaj projekat u Mađarskoj se nemačkom ulagaču čini kao potpuno siguran posao. Naime, uzgoj voća i povrća u staklenicima raste vrtoglavom brzinom: globalno, 2018. je na taj način ostvareno oko 16 milijardi evra prometa, a već za šest godina očekuje se da taj promet bude već 25,5 milijardi evra. I Evropska komisija konstatuje da je između 2014. i 2015. samo hortikultura EU zabeležila rast od 15 odsto.

Računa se i na geotermalnu energiju

S obzirom na to da nemački investitor ulaže u sektor koje mu nije specijalnost, dogovorena je i saradnja s poljoprivrednim udruženjem Landgard, jednim od najvećih u Nemačkoj. To udruženje je 2017. na cveću i poljoprivrednim proizvodima ostvarilo promet od gotovo dve milijarde evra.

U projektu učestvuje i nemačka energetska kompanija „E.ON“ koja tvrdi da će staklenici i kompletno proizvodno područje pre svega da koristi ekološki održivu energiju. Naime, računa se i na tamošnju geotermalnu energiju, iako su najznačajniji takvi izvori na jugoistoku Mađarske, u opštini Čongrad. Tamo su još od osamdesetih godina prošlog veka Holanđani stvoriti najveći geotermalni kompleks staklenika u Evropi.

U ovom novom projektu nemačkog investitora, građevinski zahvati povereni su mađarskoj firmi „Keš grup“, sa kojom je „Fakt AG“ već poslovao. S obzirom na razmere posla, mađarska strana se nada da će to stvoriti najmanje 5.000 radnih mesta. Zato je predviđena i izgradnja čitavog malog grada, sa stanovima, dečijim vrtićem i školom. Isto tako, računa se i na razvoj turizma.

Mađarski ministar poljoprivrede nada se da će ta nova investicija značajno smanjiti i uvoz voća i povrća u Mađarsku – do sada je na to odlazilo oko 160 milijardi forinti (oko 500 miliona evra). Umesto toga, Mađarska bi trebalo da postane ono što je nekada i bila: značajan izvoznik voća i povrća za čitavu centralnu Evropu.

Izvor:DW