banner-image

Pomoć za pčelare koji su imali pomor pčela

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu uručio je kikindskim pčelarima, koji su pre mesec dana doživeli pomor pčela u svojim domaćinstvima, 29 ugovora za nabavku novih pčelinjih zajednica i opreme.

To je drugi konkurs ove godine za pčelare za šta je samo za Kikinđane izdvojeno 7,6 miliona dinara. Ovom investicijom planirana je kupovina 1.770 košnica, koliko je i uništeno u poslednjem pomoru.

U domaćinstvu Zlatka Popetrua, pčelara iz Kikinde, uništeno je preko 120 pčelinjih zajednica u poslednjem pomoru pre mesec dana na području Kikinde. On i njegove kolege ukupno su izgubili više od 1.700 košnica, a uzrok pomora još uvek je nepoznat. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu brzo je reagovao i raspisao drugi konkurs za pčelare, pa je tako porodica Popetru uspela da izbegne potpunu katastrofu.

“Da nije bilo ove pomoći i da nije prepoznat naš veliki problem, mislim da bih ja i većina mojih kolega odustali od proizvodnje. Ne bih imao snage da nastavim da se bavim ovim poslom“, kaže Zlatko Popetru.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ove godine obezbedio je više od 30 miliona dinara za pčelare u Vojvodini. Više od šest miliona izdvojeno je samo za kikindske pčelare sa kojima su potpisani ugovori o nabavci novih pčelinjih zajednica. Njih 29-oro biće u prilici da nabavi ono što je i izgubljeno, oko 1.770 košnica. Sve je realizovano u saradnji sa kikindskom Gradskom upravom.

“Drago mi je što imamo jaku agrarnu politiku koju smo tako i koncipirali. Da možemo sve naše programe koje smo zacrtali tokom godine vrlo brzo nakon pojave određenih problema da realizujemo, pa zato moramo odmah i da delujemo“, naglašava Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

“Ovo nije prvi put da se desio pomor. Zato moramo na to da ukažemo svim onim neodgovornim poljoprivrednim proizvođačima da svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavaju celokupnu životnu sredinu“, upozorava Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Novac će biti vrlo brzo uplaćen kikindskim pčelarima, tako da je odlučeno da niko od njih neće odustati od proizvodnje meda.

“Ovo je prvi put u Vojvodini da posle ovakvog incidenta koji se desio da se brzo interveniše i pruži pomoć pčelarima“, kaže Radomir Vlačo, predsednik Saveza pčelinjih organizacija Vojvodine.

Kako investicija i uloženi milioni Pokrajinske Vlade u pčelarstvo ne bi bili uzaludni, neophodno je da se što pre otkrije uzrok pomora pčela, a da se odgovorni propisno kazne. U suprotnom, zahvaljujući neodgovornosti drugih, pomor i te kako može da se ponovi.

Izvor:RTV