banner-image

U Srbiji poskupljuje gorivo zbog napada na saudijska postrojenja

Tri dana dana nakon napada na saudijska postrojenja, drastičan skok cene nafte na svetskim tržištima stabilizovao se na nivou od oko 10 odsto. To bi, kako tvrde domaći poznavaoci i vlasnici naftnih kompanija vrlo brzo moglo dovesti i do viših cena na pumpama po Srbiji, a računica pokazuje da bi litar goriva mogao da bude skuplji za oko pet dinara.

Praktično, rast cene sirove nafte za 10 odsto donosi rast cene litra goriva na srpskim pumpama od oko tri odsto. To bi praktično značilo da će litar dizela poskupeti sa aktuelnih 160 dinara na 164,8 dinara, a litar benzina sa oko 150 dinara na 154,5 dinara.

„Poskupljenje sigurno treba očekivati – da li međutim za nedelju dana ili posle toga odlučiće same kompanije. Praksa pokazuje da cenu prvo obično dignu najveći trgovci, a potom i oni manji“, kaže za „Blic Biznis“ Nebojša Atanacković, suvlasnik privatne naftne kompanije u Srbiji.

Na pitanje kako i koliko cena sirove naftne u svetu utiče na cenu goriva u Srbiji Atanacković kaže da uticaj svakako postoji, ali da potresi na globalnim tržištima nafte kao što je ovaj najnovjiji, nisu i jedini važni faktori po srpsko tržište.

Antić: „Nema dileme da li Srbija zavisi od spoljnih uticaja“

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je juče da cena derivata na benzinskim stanicama u Srbiji neće poskupeti u prvim danima nakon terorističkih napada u Saudijskoj Arabiji.

On je rekao da su poslednji događaji u Saudijskoj Arabiji svakako u prvi mah izazvali „značajan rast cena sirove nafte na svetskom tržištu“, te da će se tek videti kako će se dalje odraziti na cenu i snabdevanje.

S druge strane, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović nešto je oprezniji u svojim ocenama. Kako tvrdi za „Blic Biznis“, sličnih skokova na svetskom tržištu nafte bilo je i ranije, te sada možda treba sačekati i do nekoliko nedelja na reakciju srpskog tržišta.

„Trenutne turbulencije jesu značajne, ali ne u tolikoj meri da se rast cena ne može vratiti iz ugla spornih zaliha. Sada samo treba sačekati reakciju i drugih velikih proizvođača u svetu koji imaju dve opcije – da povećaju proizvodnju ili da aktiviraju zalihe“, rekao je Mićović i podsetio na to da je više faktora koji utiču na cenu goriva u maloprodaji u Srbiji.

(Blic)