banner-image

Zbog paljenja žetvenih ostataka gore i usevi

Uprkos upozorenjima nadležnih lica da je paljenje strnjišta kažnjivo po osnovu pet zakona poljoprivredni proizvođači se i dalje odlučuju da ostatke žetve unište na ovaj ni malo koristan način.

Više od 17 hektara neobranog useva stradalo je ove godine do sada nemarnošću pojedinaca koji pale žetvene ostatke. Ova cifra potiče sa 27 različitih lokacija na kojima se požar proširio i na susedne parcele koje u tom momentu nisu bile ovršene.

Uprkos upozorenjima nadležnih lica da je paljenje strnjišta kažnjivo po osnovu pet zakona poljoprivredni proizvođači se i dalje odlučuju da ostatke žetve unište na ovaj ni malo koristan način. Kazne se kreću od 10.000 dinara što je najblaže pa do milion dinara. Pored toga poljoprivredno gazdinstvo može da bude stavljeno u pasivan status do 3 godine čime se gube sve moguće subvencije i pomoć države zbog neodgovornog ponašanja.

„14-15 intervencija dnevno vatrogasna služba ima na gašenju požara na otvorenom. Mahom su ti požari koncentrisani prema dosadašnjem iskustvu u periodu od 12 do 20 časova tokom dana“, izjavio je Stevan Pejić načelnik Odeljenja za vanredne situacije Sremska Mitrovica.

Kazne za pravna lica kreću se od 300.000 do 1.000.000 dinara dok su za  fizička lica se od 10.000 dinara pa na više

Ono što u velikoj meri može da ošteti poljoprivredne proizvođače ukoliko se utvrdi da je izazvao požar jeste stavljanje gazdinstva u pasivan status na duže godina.

„Žetveni ostaci treba da se koriste za zaoravanje površina u smislu dodatne prihrane zemljištu a nikako nije preporuka da se pale ističe struka uporno duži niz godina. Paljenjem se samo uništava plodonosni sloj a pored toga može se naneti šteta na susednim parcelama što nije retkost govore podaci sa terena“, rekao je Pejić.

Izvor:RTV