banner-image

Brisel predložio mere za sprovođenje IPARD-a u vreme kovida 19

Evropska komisija objavila je vodič za prilagođavanje sprovođenja programa ruralnog razvoja (IPARD) u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć u trenutnoj krizi izazvanoj izbijanjem koronavirusa.

Vodič se odnosi na zemlje kandidate za članstvo u EU, koje imaju pravo na korišćenje ovog instrumenta (Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija i Turska). U njemu se navode kratkoročne akcije koje omogućavaju fleksibilnost u primeni IPARD-a, kako bi se korisnicima obezbedila podrška uz pojednostavljene procedure u odobravanju i realizaciji ovih projekata.

Kako se navodi na sajtu Evropske komisije, moguća su tri rešenja: akcije koje nacionalne vlasti mogu direktno da sprovedu, radnje koje bi Komisija trebalo da odobri pre nego što one budu primenjene na nacionalnom nivou, te akcije na inicijativu Komisije.

U pogledu radnji koje bi nacionalne vlasti mogle direktno da preduzmu, predlaže se upotreba alternativnih sredstava u kontrolama na licu mesta neophodnih za odobravanje projekata, produžavanje rokova za sprovođenje projekata, uvođenje e-potpisa, privremeno obustavljanje ostalih provera i kontrola…

Kada je reč o merama koje podrazumevaju odobrenje Komisije pre implementacije u državama kandidatima za članstvo, biće moguće proširenje liste prihvatljivih troškova u okviru nacionalnih programa IPARD. To konkretno znači da bi korisnici mogli da koriste IPARD sredstva za kupovinu materijala korisnog u borbi protiv koronavirusa, kao što su maske, dezinfekciona sredstva, na primer transportna vozila. Takođe, moguća je privremena izmena principa “četiri oka“ za provere na licu mesta. To znači da umesto dva kontrolora, mesto investicije može da poseti jedan i napravi fotografije / video zapise, koje bi drugi verifikovao i potpisao.

Konačno, Komisija takođe razmatra mere fleksibilnosti koje ona direktno sprovodi. Ovo uključuje omogućavanje povećanja avansnih plaćanja korisnicima IPARD projekata. Druga mera, koja bi se primenjivala od slučaja do slučaja, jeste obustava novčanih kazni kada IPARD agencije ne poštuju rok od šest meseci za isplatu onima koji su završili svoje projekte.

Ova uputstva uvedena su na drugoj videokonferenciji koju je 22. aprila 2020. organizovala Stalna radna grupa za regionalni razvoj, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Severne Makedonije.

IPARD je program za ruralni razvoj koji se realizuje kao deo Instrumenta za pretpristupnu pomoć u četiri zemlje Zapadnog Balkana (Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija) i Turskoj. Ukupni budžet IPARD-a iznosi oko milijardu evra za budžetski period 2014-20. IPARD programi, po modelu i primeni, podsećaju na programe ruralnog razvoja u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom za zemlje EU.

S. G.