banner-image

Prinos suncokreta prosečan, cena oko 35 dinara

Ratarima u narednim danima predstoji žetva suncokreta pa one koji imaju tu uljaricu najviše interesuje cena novog roda pošto na osnovu izgleda biljke već znaju kolike prinose bi mogli očekivati.

Za razliku od ranijih godina, u pogledu cene novog suncokreta neće biti previše iznenađenja jer ratari, agronomi i analitičari imaju približnu računicu – i procenjuju da će kilogram suncokretovog zrna koštati 35, odnosno 36 dinara.

Ipak, pre krajnje kalkulacija o tome koliko će vredeti novo zrno suncokreta treba reći da dr Vladimir Miklič iz Naučnog instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu kaže da suncokret izgleda dobro i da su, što je najvažnije, glavice zdrave pa se očekuje prinos od oko tri tone po hektaru.

– Već godinama taj prinos je standardni nacionalni prosek i moglo bi se reći da je za podneblje Srbije on dobar – naveo je dr Miklič, koji smatra da bi žetva mogle početi za najviše deset dana.

Suncokret je ovog proleća posejan na 220.000 hektara i u Udruženju „Žita Srbije” očekuju da će ga biti dovoljno za domaće potrebe i za izvoz. U pogledu cene novog roda, Vukasav Saković iz „Žita Srbije” kaže da bi, ukoliko bi žetva počela sada, uz trenutni odnos ponude i tražnje, ratari dobili 35 dinara za kilogram novog suncokretovog zrna.

– Domaće uljare već nekoliko godina imaju ozbiljnu konkurenciju u firmi „Bimil” iz Brčkog, koja kupuje suncokret po malo višoj ceni, a s druge strane, ima i izvoznika koji tu uljaricu kupuju i prodaju na stranom tržištu. Pošto više kupaca znači i višu cenu, to ide naruku ratarima jer mogu birati kome će prodati novi rad suncokreta – ističe Saković, dodajući da će se cena s početkom žetve kretati između 32 i 35 dinara.

On podseća i na to da su uljare lane preradom suncokreta dobile oko 650.000 tona ulja i da je iz Srbije izvezeno 100.000 tona te namirnice.

Nenad Manić iz Agrarne komore Srbije kaže da poljoprivrednici očekuju da tona novog suncokreta košta 300 evra, odnosno kilogram zrna 36 dinara.

– To je realna cena, koja ratarima ne bi proizvodila gubitak – ističe Manić, ukazujući na to da su i uljare, na osnovu ranijih razgovora s proizvođačima, saglasne s tom cenom.

Galetin smatra da bi država trebalo da okupi prerađivače i zemljoradnike da bi se njihovi stavovi o ceni suncokretovog zrna približili jer pojedini veliki otkupljivači prilikom svake žetve diktiraju vrednost novog roda. – Treba poslušati zahteve poljoprivrednika, ali i urediti tržište suncokreta, baš zbog velikih otkupljivača koji drže monopol – smatra Galetin, i navodi da naša država ima sporazum o izvozu ulja u Tursku, te da je zbog toga, ali i budućih izvoznih sporazuma, potrebno urediti tržište da bi poljoprivrednici sejali suncokret i svi bili na dobitku.

On kaže da će poljoprivredna udruženja zahtevati da svaki otkupljivač istakne konačnu cenu suncokreta, a ne akontacionu.

– Nećemo više suncokret predavati po akontacionoj ceni jer iz iskustva znamo da se nakon predaje roda prerađivači dogovore da to bude i konačna cena. Nemamo ništa protiv toga da nam uljare novac isplate u više puta, ali tražimo da znamo koliko tačno košta rod prilikom predaje – podvukao je Manić.

Agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin navodi da će Srbija imati solidnu godnu u pogledu prinosa i kvaliteta suncokreta i da će žetva te uljarice biti slična lanjskoj.

– Cena novog roda trebalo bi da bude oko 35 dinara i ratari bi trebalo da budu zadovoljni time – kazao je Galetin, navodeći da je trenutno na svetskim berzma tona suncokreta nešto malo skuplja od 300 evra.

Izvor:Dnevnik