banner-image

Inovativne tehnologije i sateliti donose revoluciju i u osiguranju u poljoprivredi

Novosadska kompanija INOSENS u evropskom projektu iz programa Horizon 2020 koji obezbeđuje podršku osiguranju u poljoprivredi zasnovanu na satelitskim podacima 

Sezona požara u Australiji 2019–20, kolokvijalno poznata kao Crno leto, sagorela je, do marta ove godine, 18,6 miliona hektara i oko milijardu životinja. Tokom prvih pet meseci 2020. prosečna temperatura u Sibiru bila je skoro 10 ° C iznad normalne-prosečne, što je dovelo do brzog topljenja večitog leda i povećanja šumskih požara. U januaru je ciklon Gloria izazvao razarajuće poplave ekstremnim kišama i velikim olujnim udarom širom istočne Španije. Usledilo je neverovatno toplo vreme dok je 1. februara istočna Španija bila izložena temperaturi od 27 ° C!

Ovo su samo neki od nedavnih ekstremnih vremenskih događaja koji pokazuju kako klimatske promene iz godine u godinu povećavaju nesigurnost proizvodnje poljoprivrednicima. I u Srbiji se, svake godine dogodi neka elementarna nepogoda, poput grada, suše, poplave ili mraza, i uništi značajne površine pod poljoprivrednom proizvodnjom. U poslednje vreme primetan je blagi rast interesovanja poljoprivrednika za osiguranje ali i dalje je procenat osiguranih gazdinstava nizak. Osigurano je najviše 12 odsto od ukupnih oko 3,4 miliona hektara korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ali pritom valja imati u vidu činjenicu da mahom te oranice obrađuju velike firme, a da se tek oko pet odsto gazdinstava opredelilo za ovu vrstu zaštite svoje proizvodnje.

Nizak stepen osiguranja poljoprivrednih proizvoda, iako je to najsigurniji vid zaštite proizvodnje, u našoj zemlji posledica je nedovoljne informisanosti poljoprivrednika ali i nedostatka novca, donekle i nepoverenja prema osiguravajućim kućama. Stvari bi nabolje mogla da pomeri primena informacionih tehnologija i u ovoj oblasti, a na sreću, tu smo među najboljima u svetu. Takav projekat upravo realizuje novosadska kompanija Inosens, u okviru evropskog programa H2020.

Reč je o trogodišnjem projektu BEACON u čijoj realizaciji, osim Inosensa učestvuju i partneri iz Grčke, Španije, Nemačke i Belgije. Cilj je da se razvije tržište poljoprivrednog osiguranja pomoću inovativnih tehnologija u oblasti posmatranja Zemlje putem satelita, naprednih servisa za praćenje vremenske prognoze i takozvane blockchain tehnologije.

-Naime, osiguranje u poljoprivredi funkcioniše tako da su svi nivoi rizika uključeni u pružanje te usluge i direktno utiču na to da osiguravajuće kuće naplaćujuju visoke premije kako bi obezbedili dovoljne kapitalne rezerve. BEACON omogućava osiguravajućim kućama da smanje uticaj nestabilnosti vremenskih uslova prilikom procene rizika i definisanja samog proizvoda poljoprivrednog osiguranja, smanje broj izlazaka na teren radi verifikacije štete, smanje operativne i administrativne troškove za monitoring osiguranih indeksa i vođenje ugovora, kao i kod kreiranja preciznih i što više personalizovanih ugovora objašnjava u razgovoru za Agrosmart Maja Budimir iz kompanije Inosens.

Dodaje da BEACON servisi osmatranja Zemlje olakšavaju rad poljoprivrednog osiguranja i izračunavanja premije, pružajući pristup i analizu podataka osmatranja Zemlje (satelitski podaci), klime kao i lokalnih meteoroloških podataka. Korišćenjem satelitskih podataka, zajedno sa naprednom vremenskom i klimatskom prognozom visoke rezolucije, omogućava se preciznija procena i određivanje štete kao i otkrivanje potencijalnih prevara u osiguranju.

-Takođe, jedan od zadataka svake osiguravajuće kuće je da isprati svoje klijente, to jest poljoprivrednike kroz ugovorne stavke i specifične uslove predviđene pre samog potpisivanja ugovora o osiguranju. Ovakvi zadaci se izvode, najčešće, samo na licu mesta, na terenu i na osnovu revizije, nekada i više puta tokom trajanja ugovora doprinoseći već visokim administrativnim troškovima – kaže Maja Budimir. – Sada, uz pomoć BEACON-a i na osnovu podataka o osmatranju Zemlje poljoprivrednim osiguravajućim društvima je omogućeno da se „na daljinu“ proveri, u skoro realnom vremenu, pridržavanje ugovornih obaveza  od strane klijenta (na vreme plaćanje premije, izveštavanje o promenama na osiguranim površinama, poštuju li se predložene sigurnosne mere itd.) podržavajući osiguravače u smanjenju takvih administrativnih troškova.

Evo koji su BEACON- ovi napredni servisi, bazirani na najnovijim tehnologijama:

Monitoring Useva

BEACON-ov monitoring useva, koristi razne modele rasta useva, i zajedno sa tehnologijom osmatranja Zemlje i vremenskim podacima omogućava tačno profilisanje useva i monitoring svih podataka zajedno sa procenama prinosa.

Kalkulator procene štete

BEACON-ov kalkulator procene štete podržava osiguravajuće kuće prilikom izvođenja preciznijih procena i kalkulacija štete prilikom procesiranja isplata šteta posle nesreće. Naime, omogućava procenu gubitka useva (u kvantitativnoj i potencijalno monetarnoj valuti) zasnovanu na sezonskim procenama prilikom korišćenja tehnologija osmatranja Zemlje i klimatskih podataka zajedno sa modelingom rasta useva.

Verovatnoća vremenskog rizika

BEACON verovatnoća vremenskog rizika pruža mape verovatnoća od pojava određenih vremenskih neprilika koje slede koje procenjuju njihov uticaj na potencijalni prinos useva.

Prognoza štete – Rano javljanje

BEACON prognoza šteta i rano javljanje, pruža alarme i predikcije vremenskih uslova osiguravajućim kućama omogućavajući im da obaveste svoje klijente-poljoprivrednike i sprovedu unapred definisane mere zaštite.

Inspektor – detekcija lažnih šteta

BEACON-ov Inspektor za detekciju lažnih šteta omogućava osiguravajućim kućama koje se bave osiguranjem u poljoprivredi da automatski provere legitimitet podnesenog zahteva (ako se zaista dogodio događaj i šteta na osiguranom delu) i da se na daljinu (koristeći snimke osmatranja Zemlje) prate i provere uslovi pridržavanja određenih ugovornih delova utvrđenih tokom preuzimanja rizika.

Novosađani razvijaju biznis model evropskog projekta

Inosens, konsultantska kuća iz Novog Sada učestvuje u implementaciji BEACON projekta, zajedno sa ostalim partnerima: KARAVIAS Underwriting (Grčka), AGROAPPS PC (Grčka), UNIVERSIDAD POLITECNICA DE MADRID (Španija), ETHERISC GMBH (Nemačka), Univerzitet u Beogradu – Građevinski Fakultet (Srbija), i ETAM SA (Grčka).

Kompanija Inosens je zadužena za razvijanje novog biznis modela koji bi podržao u potpunosti komercijalizaciju BEACON – paketa servisa u periodu posle projekta. Naime, kombinovanjem dizajna koji je okrenut ka potrebama samih korisnika (osiguravajućih kuća) sa uspešnim metodologijama LEAN Start Up-a i minimalnim održivim proizvodom, BEACON podržava tehnički razvoj servisa u iterativnim ciklusima, uključujući sva poboljšanja samih servisa na osnovu povratnih komentara od krajnjih korisnika ( budućih prvih kupacai korisnika) posle svakog ciklusa. Takođe, na isti način se kreira i BEACON biznis model koji pritom beleži i sve aktuelne promene i sva stanja potencijalnih i budućih tržišta. Na taj način se osigurava prava komercijalna vrednost i održivost budućeg proizvoda kao i osigurava kreiranje buduće grupe prvih korisnika BEACON-a – Lighthouse Customers Group.

Krajnjim korisnicima – osiguravajućim kompanijama, BEACON donosi i mnoge indirektne koristi kao što su: optimizacija operativnih zadataka, bolja logistika zaposlenih, bolja opšta efikasnost čitavog toka poslovanja, itd.

Koliko je velika potreba za ovakvim, daljinskim servisima koje BEACON – set servisa nudi, pokazuje nam i aktuelna situacija u kojoj se trenutno svi nalazimo – pandemija virusa COVID 19. Naime, ovakav vid podrške „na daljinu“ predstavlja nekada i jedini mogući način operative.

S. G.