banner-image

Paori pred sudom: Očekujemo pobedu nad Tenisom i investitorima „stonoteniserima“

Danas je pred Upravnim sudom u Novom Sadu održano ročište u okviru postupka kojeg paori okupljeni u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata vode protiv Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu zbog odluke da omogući zakup ogromnog broja hektara državnog poljoprivrednog zemljišta nemačkoj kompaniji „Tenis“ i domaćem preduzeću „Fud planet“.

Banatski poljoprivrednici: Očekujemo pozitivan ishod i kraj maćehinskog odnosa prema poljoprivrednom zemljištu

Paori će odluku suda dobiti pismeno, a očekuju pozitivan ishod, to jest poništenje odluke da se državno poljoprivredno zemljište da u zakup na 30 godina pomenutim firmama.

-Izneli smo podatke, pročitana je tužba, kao i odgovor tužene strane. Verujemo da će odluka biti povoljna i da će time biti sprečena propast poljoprivrede, velikog broja porodica koje se bave tim poslom i propast ioanko urušenih sela u Vojvodini. Verujemo da će se staviti tačka na nezakonito i neosnovano davanje najvažnijeg resursa kojeg imamo – poljoprivrednog zemljišta investitorima na 30 godina, a istovremeno da se poljoprivredna gazdinstva ostavljaju bez mogućnosti da obrađuju njive u svojim atarima – izjavio je za Agrosmart Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Nezadovoljni poljoprivrednici koji ovaj spor vode dve godine podsećaju na to da je Pokrajinski sekretarijat odlučio da nemačkoj  kompaniji Tenis da u zakup na 30 godina 75.000 hektara vojvođanskog zemljišta, a firmi Fud planet 1.500 hektara. Planirano je, kako navode, da “Tenis napravi 24 mega-svinjca u Vojvodini” i da mu se u te svrhe daju enormne površine kvalitetnog zemljišta. Takvim odlukama bi se sigurno došlo do potpune depopulacije tih sela.

-Svaka opština ima pravo da izda u dugoročni zakup državno poljoprivredno zemljište investitorima na osnovu investicionog plana čiji kvalitet procenjuje komisija. To su omogućile izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu s kraja 2015. koje su otvorile prostor za malverzacije. Njive se daju na 30 godina, svaka lokalna samouprava ima pravo da izda u taj dugoročni zakup čak 30 odsto državnih oranica. Mi smo protiv tog zakona bili i kad se donosio, organizovali smo proteste. Tad nam je i rečeno da je on namenski pravljen samo zbog firme “Tenis”, a posle su se pridružili i mnogi stonoteniseri, kako ih mi zovemo, koji koriste nelogične odredbe zakona i lako dolaze do ogromnog broja hektara u vojvođanskim atarima, a ne ispunjavaju uslove za to – ističe Kleut.

Ako paori dobiju ovaj spor to će značiti da ni nemački “Tenis”, klanična industrija koju je naša vlast najavljivala kao najvećeg investitora u srpskoj poljoprivredi ni “Fud planet” ne mogu biti ulagači kako je to dozvoljeno odlukom Grada Zrenjanina i potvrđeno odlukom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Podsetimo, Memorandum o razumevanju koji opisuje projekat investiranja u Srbiju vredan oko 420 miliona evra (20 modernih farmi vrednih po 21 milion evra) potpisali su u aprilu 2015. ministar privrede Željko Sertić i predstavnik Tenisa Danijel Notbrok, u prisustvu tadašnjeg premijera Aleksandara Vučića i vlasnika nemačke klanične industrije Klemensa Tenisa. Tim dokumentom predviđen je uzgoj tri miliona tovnih svinja godišnje.

Planovi nemačke kompanije su se potom menjali, odnosno, smanjivali su se i planirani proizvodni kapaciteti i broj lokacija na kojima je predviđena gradnja farmi da bi se na kraju došlo do toga da nijedna farma nije podignuta. Istovremeno, domaći i drugi strani investitori iskoristili su povoljnosti koje je doneo “Tenisov zakon” i na osnovu investicionih planova dokopali se poljoprivrednog zemljišta po cenama znatno nižim od tržišnih.

S. Gluščević