banner-image

Malina u maju može bez carine u Veliku Britaniju

Polovinom maja na snagu stupa Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, prema kome će se srpski proizvodi u Veliku Britaniju izvoziti bez carine. To je otvorilo veliku perspektivu za plasman gotovih proizvoda od maline i drugog voća.

Zbog vremena kasni vegetacija u malinjacima brdsko planinskih krajeva. Voćari ove sezone ne strepe od cene, neizvesnost je kažu količina prinosa, koji je svake godine sve niži.

– Devedeset posto je Ministarstvo poljoprivede dalo za podsticaj sadnog materijala, znači da bi podigli nešto novo. Da bi ekonomsku računicu videli moramo zameniti sadni materijal. To je jedna velika problematika na nivou cele Srbije da se zameni sadni materijal, da bi smanjili površine, a povećali kvantitet. Ovde za sad imamo kvalitet, nemamo kvantitet. Imamo evropsko, svetsko tržište, nemamo količinu, kaže Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije.

Sporazum sa Velikom Britanijom otvorio je novu perspektivu za izvoznike, koji već posluju na tom tržištu, koje je među najzahtevnijim. Pored obavezne sertifikacije, voće i voćni miksevi isključivo srpskog porekla, biće oslogođeni carine.

– Verovatno bi u nekom doglednom periodu gledali na to da drastično obore cene, za proizvode koji dolaze iz Srbije, za taj iznos carine, a ta carina čini jako veliki deo cene. Tako da je ipak ovaj sporazum doneo veliko zadovoljstvo i prodavcima, a samim tim gledajući malo unapred biće i farmerima, jer će cene sigurno biti jako dobre i za jedne i za druge, smatra Katarina Tešić, upravnica hladnjače „Krops&Partners“ iz Požege.

Pojedini izvoznici započeli su i za hologramskom zaštitom geografskog porekla, jer će se to dugoročno dodatno isplatiti.

-Kada odradimo zaštitu geografskog porekla, svakako da će roba biti plasirana kao sirovina, a biće plasirana kao gotov proizvod. Da li je to u pitanju neko sušeno voće, da li su u pitanju sokovi, marmelade, džemovi, sasvim nebitno. Naš cilj je da iz naše zemlje sve više izlazi roba finalno prerađena u bilo kom smislu da je reč, kaže Aleksandar Obradović, direktor hladnjače „Drenovac“ Mirosaljci.

Potražnja za srpskim malinama vlada širom sveta, a iako je pandemija otežala i usporila kretanje ljudi, putevi hrane ne samo što nisu bili u prekidu, već je protok dodatno ubrzan.

Izvor:RTS