banner-image

U Senti gaje najljuću papriku na svetu i proizvode prave domaće soseve

Na svom malom gazdinstvu porodica Juhas je napravila pravo malo ljuto čudo. Oni su se specijalizovali za uzgoj ljutih papričica, a njihovi sosevi su bez ikakvih dodataka, od čiste papričice i prava poslastica za ljubitelje ljutog zalogaja. Koji su izazovi u gajenju čili papričica i na šta treba obratiti pažnju možete saznati u članku.

Kornel Juhas živi u Senti na severu Vojvodine. Poznata je po stočarskoj tradiciji i malo ko bi očekivao tamo da nađe ljute papričice, a ponajmanje najljuću papriku na svetu.

Na svom malom gazdinstu, Kornel je pre 5 godina došao na ideju da uzgaja razne vrste čili paprika i pravi soseve od njih, čisto iz hobija.

– Ideja je, nekako, došla spontano. U to doba kod nas u Srbiji je teško bilo naći baš ljute soseve. Ja, kao njihov obožavaoc, uvek sam morao da ih nabavljam iz inostranstva. Zapitao sam se: što ja ne bih počeo da gajim ljute paprike? I tako je sve počelo. Kasnije sam shvatio da mogu sebi da obezbedim zadovoljstvo tokom cele godine, ako napravim neki sos. Ideja za posao se stvorila! – priča nam Kornel.

U svetu postoje više stotina vrsta čili paprika, a Kornel se odlučio za one najbolje.

– Mi smo izabrali otprilike desetak vrsta kao, na primer, par vrsta Habanero, BhutJolokia, 7Pot, Jalapeno, Moruga Scorpion i naravno najljuću – Carolina Reaper – objašnjava Kornel.

Prema njegovim rečima, proizvodnja ljutih papričica se ne razlikuje mnogo od obične paprike. Čili paprika, takođe, voli vodu, ali treba paziti da se ne pretera sa navodnjavanjem. Ipak, postoji jedna specifičnost.

– Najvažnije što treba znati, to je da čili paprika dosta duže živi od običnih slatkih paprika, pa sadnja semena, pogotovo najljućih, treba da počne već početkom februara – navodi Kornel.

Pored toga, čili paprika traži nešto više pažnje, ukoliko se želi dobar rod, kako ne bi sva energija otišla u zelenu masu, već da se ta energija pretvori u cvetanje i plodonošenje.

Kornel do sada nije imao nikakvih problema tokom uzgoja.

– Hvala bogu, kod mene dosad nije bilo problema u vidu nekih ozbiljnijih bolesti. Eventualno virusi mogu da ugroze proizvodnju i zato treba paziti na odgovarajući sadni materijal i semena, da se nabavljaju od ozbiljnijih partnera. Jedan deo semena uvozim iz Španije, a kupujem i od  domaćeg, već proverenog proizvođača. Najveći problem možda zadaju smrdibube, jer je borba protiv njih veoma teška – objašnjava Kornel.

Proizvodnja ljutih soseva

Kao i kod mnogih drugih proizvođača i kod njega je ključ uspeha u preradi.

– Papričice obično ne prodajemo, sve ide u preradu. Ako smo na festivalima i vašarima, obično imamo izloženo sveže paprike koje poklanjamo zainteresovanima i mušterijama – kaže Kornel.

Njihova proizvodnja se zasniva na, takozvanim, kuvanim sosevima.

– Imamo posebne recepte za svaki sos, pošto ne koristimo veštačke boje i arome. Veoma nam je važno da paprike beremo u punom zrenju, u punoj boji. Samo tako možemo obezbediti traženi kvalitet naših proizvoda. Soseve pravimo bez semena, samo meso paprike ulazi u krajnji proizvod – navodi Kornel.

Za sada prave samo 6 vrsta soseva: Zeleni Jalapeno, Crveni Jalapeno, Hot yellow, Pumpkin pie, Brown BBQ , Extra Red. Svaki sos odiše drugačijom ljutinom i slaže se uz određeno jelo, jer ga prati posebna aroma. Najblaži je zeleni, a najljući crveni. Oni su i najprodavaniji.

– Na primer, naš žuti Hot yellow sos od Habanero i BhutJolokia paprike odlično ide u supe, čorbe, gulaše. A, braon BBQ sos, kako samo ime kaže, super paše roštilju i jelima od divljači – objašnjava nam Kornel.

Izazovi prodaje

Bez dobrog brendinga proizvoda danas ne može da se zamisli bavljenje preradom. Kornel je svoj brend nazvao JK’s Hot Pepper Sauce. Uložio je u dizaj, reklamu. To mu je omogućilo da bude prepoznatljiv ljudima i da ga lakše upamte.

U ovim teškim vremenima, kako kaže, prvenstveno prodaje preko svog webshopa i Fejsbuk stranice. Svoje proizvode šalje za celu Srbiju putem kurirskih službi.

Pitali smo ga: da li se uzgoj ljutih papričica isplati ili se jedino isplati ako se radi i prerada, i dobili iskren odgovor.

– Moje mišljenje je, ako radiš nešto, radi do kraja i radi dobro! Pošto ja proizvodim male količine, meni se više isplati da napravim gotovo proizvod u vidu soseva – kaže Kornel.

Pomoć države nikada nije dobio, uspeo je sve sam da obezbedi, jer ima i regularan posao kao hemijski tehničar. Ali, ako posao sa papričicama izraste u nešto ozbiljno – neće se libiti da traži.

Za sve koji razmišljaju da počnu sa uzgojem čili papričica, Kornel nam je otkrio bit svog poslovanja.

– Ja sam počeo sa 30 stabiljka. Ni sada nemam puno – oko 500 biljaka. Zašto? Jer radim sa dušom, ne zato što moram. Prvo, ja volim ljuto i hoću da moje mušterije budu 100% zadovoljne i da znaju da je ovo 100% hand made domaći proizvod! Jednom, na nekom festivalu su kod mog štanda došli dvoje koji su već uveliko tada imali svoj brend ljutog sosa. Živi su se načudili da su moji proizvodi od paprika, a ne od pelata paradajza sa dodatkom pomalo paprike. To je meni došlo kao laskanje, i činilo me ponosnom na moje soseve – priča nam Kornel i dodaje – Budućim proizvođačima mogu samo da kažem, mogu da izaberu bilo koju vrstu, neće zažaliti ako rade sa dušom i ljubavlju.

Tijana Todorović

Autor fotografija: JK’s Hot Pepper Sauce