banner-image

Predato više od 2.100 potpisa građana za zaštitu parka u Vršcu

Predstavnici ekoloških udruženja iz Vršca predali su pokrajinskim vlastima više od 2.100 potpisa građana sa zahtevom da Skupština AP Vojvodine, nakon decenije izbegavanja, donese odluku o zaštiti Gradskog parka u Vršcu.

U Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu predstavnike građana primili su Dušan Španović, zamenik Sekretara za zaštitu životne sredine i Olivija Tešić, savetnik za zaštitu prirodnih dobara. Tema razgovora bio je zahtev da Skupština Vojvodine konačno donese odluku o zaštiti Gradskog parka u Vršcu. Ovaj zahtev je, kako je objavio Ekološki centar Stanište, potpisom podržalo više od 2.100 građana.

Mišljenje Sekretarijata je da se prvo uradi nova revizija Studije zaštite, s obzirom na to da je poslednja rađena 2011. godine, da su se od tada izmenili propisi i stanje u parku. Revizijom studije doći će se do podataka o sadašnjem stanju parka i do stručne procene, između ostalog i o tome da li zaštitu treba da usvoji AP Vojvodina, ili će se nadležnost vratiti Gradu Vršcu.

Već 20 godina gradske i pokrajinske vlasti izbegavaju da donesu odluku o zaštiti parka, što je bio povod da pet udruženja građana u aprilu pokrene peticiju. Park je bez čuvara, mere zaštite se ne sprovode i ne finansiraju. Grad Vršac ne obavljaju inspekcijski nadzor, što je propisano Zakonom o zaštiti prirode.

Posledice dugogodišnjeg zanemarivanja su u parku uveliko vidljive. Na njih ukazuju citati iz Studije zaštite iz 2011. godine, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode:

„Gradski park u Vršcu decenijama je izložen degradacionim procesima uzrokovanim neprimenjivanjem mera nege, zbog čega je funkcionalnost i dekorativnost parka smanjena, a što se odražava i na zdravlje ljudi.“

„Došlo je do degradacije vrednosti parka, uzrokovane nedovoljno učestalim sprovođenjem, pa čak i dugogodišnjim izostankom mera nege i zaštite, zbog čega je vitalnost pojedinih primeraka dendroflore značajno smanjena. Stanje vrtno-arhitektonskih elemenata je narušeno. Sprovedeni su izvesni radovi bez uslova zaštite, koji su negativno uticali na park“.

S obzirom na zabrinjavajuće stanje, neophodno je da vlasti AP Vojvodine pokrenu i sprovedu procedure za rešavanje što je pre moguće, a problem Vršačkog parka bude prioritetan.

Peticiju je pokrenulo pet udruženja građana iz Vršca – Ekološki centar „Stanište“, Ekološko udruženje „Avalon“, Prirodnjačko društvo „Gea“, Udruženje ljubitelja starina „Feliks Mileker“ i Društvo ljubitelja Gradskog parka u Vršcu.