banner-image

Cene hrane varijaju zavisno od mesta, nešto jeftinije na pijaci, nešto u prodavnici

Prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica najbolje je pogledati cene na više mesta jer su razlike između pijačnih cena i onih u radnjama značajne.

Tako su osnovne životne namirnice sada jeftinije na pijacama nego u prodavnicama dok neki proizvodi koštaju isto, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku o cenama poljoprivredni proizvoda na malo.

Statističari su, kao što to čine dva puta tokom meseca, istraživali najčešće cene osnovnih životih namirnica u prvoj sedmici avgusta u više gradova, a objavljeni podaci pokazuju da razlike u cenama postoje i da je, kakao bi se manje potrošilo, potrebno malo prošetati i obići – i radnje i pijace.

Kada je reč o ceni jaja, na pijacama u Novom Sadu cena je bila najpovoljnija jer je komad koštao 12 dinara, a u Pančevu, Zrenjaninu i Beogradu cena je bila za dinar viša. Prilikom kupovine jaja u radnjama potrebno je više novca – u Novom Sadu i Zrenjaninu komad košta 15 dinara, Pančevu 17 dinara, a u Beogradu 19 dinara.

Za kilogram šarana u Novom Sadu, Subotici i Sremskoj Mitovici potrebno je 400 dinara, u Zrenjaninu 430 dinara, Pančevu 450 dinara, a u Beogradu 420 dinara.

Kilogram celog pileta na pijacama u Novom Sadu koštao je 250 dinara, u radnjama 230. Pijačna cena piletine u Zrenjaninu bila je 280 dinara, baš kao i u radnjama, dok je u Sremskoj Mitrovici i Subotici kilogram piletine na pijaci uglavnom koštao 250 dinara, a u radnjama 280. Potrošači u Beogradu koji su pileće meso kupovali na pijacama plaćali su kilogram 240 dinara, a u radnjama 320 dinara.

Razlika između cene na pijaci i radnjama postoji i kod krompira. Na pijacama u Novom Sadu cena ovog povrća uglavnom je 50 dinara za kilogram, a u radnjama 56 dinara. Za 50 dinara prodavao se i na pijaci u Zrenjaninu, a u prodavnicama je skuplji za 10 dinara. Kupci na pijaci u Subotici kilogram kormpira plaćali su 40 dinara, a u radnjama 55 dinara. Najčešća pijačna cena krompira u Beogradu kretala se oko 80 dinara, a pazar u prodavnicama je povoljniji, pošto se kilogram ovog povrća prodavao za 60 dinara.

Iako su cene paradajza ovog leta visoke, istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da je nešto drugačije. Kilogram paradajza u Novom Sadu i Subotici kupovao se za 80 dinara, u Beogradu je uglavnom koštao stotinu dinara, Zrenjaninu i Pančevu 120 dinara, a najviše novca morali su da izdvoje potrošači u Sremskoj Mitrovici – 150 dinara.

Šarolike su i cene parike pa tako kilogram ovog povrća u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici košta stotinu dinara, Zrenjaninu i Pančevu 120, a u Beogradu i Subotici 150 dinara.

Cena crnog luka na pijaci i u prodavnicama u Novom Sadu je ujednačena, a za kilogram je potrebno 60 dinara, a slično je i u Zrenjaninu, ali je cena viša – 80 dinara. U Subotici se u radnjama luk prodavao za 45 dinara, a na pijaci za 50 dinara, u Beogradu je luk povoljnije kupiti u radnji jer je na pijaci kilogram 100 dinara, a u radnjama 60 dinara.

Tokom velikih vrućina, najbolje je rashladiti se parčetom lubenice, a u prvoj sedmici avgusta cena kilogram kretala se od 50 dinara u Beogradu i Sremsko j Mitovici do 30 dinara u Pančevu. U Novom Sadu je kilogram lubencie koštao 40 dinara, a u Subotici i Zrenjaninu 35 dinara.

Izvor: Dnevnik