banner-image

Na muljanje s podsticajima u Hrvatskoj otišli milioni evra

 Slobodna Dalmacija: Sredstva iz budžeta Republike Hrvatske i EU fondova doslovno su isparila. Kako? Ugasiš firmu i ne vratiš ih…

U Hrvatskoj je, pišu tamošnji mediji, na malverzacije u sistemu podsticaja poljoprivrede otišlo oko 30 miliona kuna. Evo kako:

Registrujete preduzeće ili preduzetničku firmu za poljoprivrednu proizvodnju ili stočarstvo. Konkurišete za fondove EU, preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Dobijate nekoliko miliona kuna za mlekarstvo, stoku, podizanje voćnjaka i vinograda, pokretanje pogona za preradu voća i povrća.

Od ovih podsticaja živite bogovski nekoliko godina. Trošite ih nenamenski, umesto da unapredite poljoprivredu, na primer, putujući svetom ili ulaganjem u nekretnine.

U međuvremenu, ugasite posao, preduzeće bankrotira. Nikada ne vraćate novac, dobrovoljno ili nasilno, i nemate razloga za brigu. Nijedan sud ne može prisiliti naplatu od nečega što ne postoji, nema žiro račun ili odgovornu osobu jer je društvo za hrvatsko zakonodavstvo prestalo da postoji. I milioni evra prikupljeni i potrošeni …

To je otprilike „modus operandi“ onih koji su se obogatili podsticajima koje je Hrvatska, uz podršku strukturnih fondova EU, delila pre petnaestak godina šakom i kapom.

A posle potrošenog novca nekoga boli glava, ne onih koji su ih naveli, već onih koji su ih odobrili. A o tome svedoče i nalazi državnih revizora, koji su pročešljali poslove Ministarstva poljoprivrede i utvrdili postojanje milionskih dugova pojedinaca, koji sigurno nikada neće biti naplaćeni, jer su preduzeća i zanati odavno bankrotirali. Primljeni i potrošeni podsticaji se ne evidentiraju u stečajnoj masi, popularno rečeno „vuk je pojeo magarca“.

A najlakši način prikupljanja podsticaja je putem sistema „krava-tele“. To je opsežna stočarska farma u kojoj se „okreću“ milioni kuna. I ništa ne bi bio problem da se vlasnici brinu o kravama na kojima prikupljaju novac. Takve krave su prepuštene same sebi, telad, žive ili umiru. Leti umiru od žeđi, zimi od studeni. Vlasnici znaju za njih samo kada moraju da daju serijske brojeve za izračunavanje podsticaja.

Nakon nalaza Državne revizije u Ministarstvu poljoprivrede u kojima su posebno istaknute nepravilnosti u vezi sa ugovorom o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i korišćenju subvencija i podsticaja, Ministarstvo poljoprivrede izdalo je saopštenje.

– Ministarstvo je, osim što je uklonilo nalaze i preporuke iz prethodnih perioda, prepoznalo samo potrebu dubinske analize poslovanja u delu koji se odnosi na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. U tu svrhu, a radi postizanja što boljeg raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, osnovana je radna grupa koja će analizirati postojeće stanje i predložiti dalje aktivnosti vezane za poljoprivredno i šumsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, navodi se u saopštenju.

Državna revizija, piše Slobodna Dalmacija, ukazala je i na zloupotrebu sredstava iz pretpristupnih fondova EU – SAPARD i IPARD. Naglašeno je da su neki privredni subjekti koji su koristili ova sredstva završili u stečaju i da Ministarstvo nije vodilo postupke prinudne naplate.

– Što se tiče pronevere sredstava, važno je naglasiti da se radi o potraživanjima od korisnika komponente V programa IPARD i SAPARD, kao i o potraživanjima za vraćanje neopravdano uplaćenih ili otuđenih sredstava podrške na osnovu rešenja poljoprivredne inspekcije, koja se odnose na do isplata korisnicima od perioda pre 2015. godine – navode nadležni.

Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza i zloupotrebe sredstava u prethodnim godinama, Agencija za plaćanja u poljoprivredi je donela odluke o refundaciji i pokrenula izvršni postupak, te će izvršiti usklađivanje potraživanja u skladu sa odredbama Pravilnika o budžetskom računovodstvu.

S. K.