banner-image

Cena soje u padu, kukuruz stabilan na 27,5 dinara

Stabilan cenovni nivo kukuruza, pad cene sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice su dešavanja koja su obeležila proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet je iznosio 4.800 tona robe (-29,31%), čija je finansijska vrednost iznosila 173.045.250,00 dinara (-46,16%).

Iako se najveći količinski primat ukupnog prometa na “Produktnoj berzi” odnosi na kukuruz, možemo konstatovati da se tržište još nije otvorilo u skladu sa potrebama tražnje. Žetva protekle nedelje, bila je u punom jeku. Međutim, današnje padavine će opet uticati na odlaganje. U zavisnosti od kvaliteta, kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku su zaključeni u cenovnom rasponu od 26,50 do 27,50 din/kg bez PDV-a. Uglavnom se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom i povećanim procentnom defektnih zrna. Kao i prethodne nedelje, strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena trgovanja za SRPS kvalitet je iznosila 27,50 din/kg bez PDV-a.

Setva pšenice je u toku. Optimalni rok u našim agroekološkim uslovima se kreće u periodu od 05. do 25. oktobra. S obzirom, da su početkom oktobra bili loši vremenski uslovi, poljoprivredni proizvođači nisu mogli da pravovremeno započnu setvu koja omogućava normalan predzimski razvoj. Za razliku od prethodnog perioda, gde je pšenica bila dominantna i tražena berzanska roba, tokom protekle nedelje nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor. Uzroci, pre svega, su smanjena aktivnost izvoznika i trgovaca, kao i veliki cenovni spred između ponude i tražnje. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ponude su bile u cenovnom opsegu od 30,00 do 31,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Krajem nedelje, cene pšenice su pale i na Euronext-u zbog uzimanja profita pre vikenda, nakon što je tržište zabeležilo nove maksimume.

Na tržištu soje registrujemo negativan cenovni trend od 1,54%, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Nakon kontinuiranog rasta cene od početka žetve, došlo je do smirivanja tržišta. Početkom nedelje, berzanski ugovori na FCA su zaključeni na cenovnom nivou od 80,00 din/kg, odnosno 80,20 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Krajem nedelje bila je primetna povećana ponuda ove uljarice, a ugovori su zaključeni po ceni od 78,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 78,57 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam na paritetu FCA je prometovan od 27,00 do 27,40 din/kg bez PDV-a, odnosno 27,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Krajem nedelje, tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Ponder cena za ovu nedelju je iznosila 27,22 din/kg bez PDV-a.

Snabdevanje mineralnim đubrivima ostaje glavna briga poljoprivrednika, uz neprekidan rast cena koji je praćen na dnevnom nivou. Ugovori za NPK 16:16:16, 25/1, zaključeni su po ceni od 71,35 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,29%, a kukuruz je poskupeo 3,02%. Kukuruz je skinut sa 52% površina u SAD-u. Rejting useva i dalje ostaje dobro do odlično 60%. Skok cena đubriva pokreće strahovanja što može dovesti do smanjenja površina pod kukuruzom u korist soje. Kukuruz nalazi podršku u proizvodnji etanola, koja je ove nedelje bila najveća od juna 2019. godine.

Tokom nedelje, cene pšenice su rasle u Čikagu. Pšenica napreduje zahvaljujući međunarodnoj potražnji i kišama koje su poremetile jesenju setvu. Nedeljne američke izvozne prodaje su bile relativno niske, ali ipak u okviru očekivanja na 362.400 tona. Na ovoj berzi u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,48%, a sojina sačma je poskupela 3,15%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,22%, a kukuruz je poskupeo 2,59%. Setva pšenice u Francuskoj se obavlja u dobrim uslovima zahvaljujući veoma povoljnim vremenskim prilikama. Žetva kukuruza takođe napreduje, ali i dalje kasni u poređenju sa ranijim godinama.

Prema FranceAgriMer-u samo 15% kukuruza je skinuto do 11. oktobra. To je daleko ispod 62% prošle godine. Pšenicom je zasejano 13% površina.