banner-image

Proizvodima od mangulice glavna nagrada na Etno sajmu

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede više od deset godina je pokrovitelj Sajma etno hrane i pića, a ove godine je po prvi put uzelo aktivno učešće u promovisanju proizvođača organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, zanatskog piva, proizvoda od mangulice, meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

Na 15. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića održanom od 25. do 28. novembra na Beogradskom sajmu više od 300 proizvođača predstavilo je svoje prehrambene proizvode, pravljene ručno i po tradicionalnoj recepturi.

Jedan od ciljeva ove manifestacije jeste afirmacija tradicionalnih proizvoda i predstavljanje proizvođača tradicionalnih proizvoda radi zaključenja kupoprodajnih ugovora sa potencijalnim kupcima iz Srbije i inostranstva.

Sajam etno hrane i pića je u poslednjih 14 godina odigrao značajnu ulogu u brendiranju, promociji i plasmanu leskovačkog ajvara, kačerskog i homoljskog meda, duvan-čvaraka, futoškog kupusa, pirotskih peglanih kobasica i drugih proizvoda od kojih su mnogi postali izvozni artikli.

Radi se o proizvodima koji su pravljeni najčešće od organski gajenih sirovina, ali i o novim proizvodima nastalim na temeljima tradicije i mašte proizvođača.  Kao i do sada, cilj ovogodišnjeg sajma je bio da mali proizvođači pokažu svoje proizvode široj masi, sklope nove saradnje i time podignu svoju proizvodnju na viši nivo.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je na otvaranju sajma istakao da Srbija ima oko 50 zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom u koje ne spadaju jaka alkoholna pića i voda.

Mnogi od tih proizvoda su bili i izloženi na ovogodišnjem Sajmu etno hrane i pića, od kojih sa juga dolaze pirotski kačkavalj, leskovački ajvar i svrljiški sir, sa zapada Srbije – neki od njih su ariljske maline, kačepski med i sjenički sir, a sa severa lipov fruškogorski med, sremski kulen i futoški kupus.

Na ovogodišnjoj manifestaciji po prvi put je organizovan i nastup malih proizvođača iz nedovoljno razvijenih opština.

Stručni žiri doneo je odluku da glavnu nagradu sajma „ETNO HRANA I PIĆE – ROBNA MARKA IZ SRBIJE” za 2021. godinu dobije Bojčin eko turs doo, Progar, Surčin, za paletu proizvoda od mangulice.

Kao i svake godine, osim glavne, dodeljen je veliki broj nagrada svim prestižnim proizvođačima različitih robnih grupa, što bi, kako su istakli organizatori, trebalo da bude priznanje i stimulacija za dalji razvoj i promociju autentičnih prehrambenih proizvoda.