banner-image

Vuk ćud menja, ali Vučić litijum nikako

Oko rudnika litijuma u Srbiji postoji u suštini samo jedan problem, a to je što niko živ Vučiću i ekipi ne veruje.

Probali su od Jadra da naprave Savamalu. Nije im uspelo i sad su umesto batinaša s fantomkama i bagerima postali francuske sobarice i umiljati mačići.

Vuk dlaku menja, ali ćud nikako. Izvinjavam se… Vuk ćud menja, ali Vučić nikako.

Sve što kažu o korisnosti je tačno, ako se radi kao treba. Ali nije Jadar Savamala… Uništiće i ono što je korisno da bi zaštitili svoju bahatost, da ne kažemo nešto još gore što je teško dokazati kad pravna država ne postoji, a javno tužilaštvo otišlo na pecanje.

Srbiji je potreban rudnik litijuma, ali i čist vazduh, voda i zemljište. Ako toga nema, nema ni rudnika, a zakon o eksproprijaciji ili izmene Ustava su nebitni.

Ajde da krenemo od ekonomije.

Proizvodnja bi krenula tek 2026. godine, a 56 godina bismo mogli da imamo „mining“ i „refining“, a istovremeno bi, samo da to imamo, godišnji prihodi bili 600 miliona evra. Zamislite da imate samo 50 miliona evra više da date Loznici i Krupnju – naveo je predsednik Srbije.

– 3,4 milijarde evra godišnje bili bi prihodi samo od baterija i katoda – naveo je Vučić, i dodao:

„Tražićemo da dođe jedan od najvećih proizvođača automobila, i da ovde proizvodi e-vozila, ne damo sirovine van naše zemlje. Radite katode, baterije, ali i vozila u Srbiji. Uticaj na BDP godišnje bi bio 10,3 milijarde evra, a ukupni prihodi bi bili neverovatnih 19,7 milijardi evra na godišnjem planu„, rekao je Vučić, i da sve mora biti urađeno tako da ne ugrožava građane i sredinu.

Ekonomska računica koja iza ovoga stoji je tačna. Samo bi budala rekla da nam to ne treba.

Šta je problem.

Pa Vučić i njegova dela i nedela. Srbiju je zadužio 15 milijardi evra i izgradio puteve, bolnice i spisako više para nego Srbija za 200 godina svog postojanja. Napravio je nešto, a razorio mnogo više. Jednom će i  za te puteve i bolnice morati podneti račun. Skupo nas košta i preskupo. Za te pare mogao je sagradi autoput do Pariza, a svaki grad u Srbiji je mogao dobiti klinički centar… Laži, propaganda i demagogija. Kao što niko pametan ne može reći da nam putevi i bolnice ne trebaju, tako niko normalan ne može sebi da prisvoji zasluge kad je to uradio ili od naših para ili od kredita s kojima je zadužio i nas i našu decu. Cena Vučićevih dela i nedela je previsoka, a biće nam još skuplje.

Ko će da im veruje.

Eto fabrika vode najbolja na svetu u Zrenjaninu koja ne valja. Ana Brnabić i svi redom tvrdiše da je ta fabrika čudo tehnologije. Sve što govore da će ispoštovati Rio Tinto govorili su i za investitora u Zrenjaninu i šta bi. Pa kako će se izboriti s Rio Tintom kad 10 godina nisu u stanju da obezbede vodu a sve vreme lažu.

Bez trunke demagogije valjda je jasno da je eksploatacija litijuma Srbiji neohodna. Da može biti od velikog interesa za Srbiju, ali postoji realna opasnost da se sve upropasti.

Da su heteli da urade nešto pošteno, ne bi uradili nekoliko poteza koji razotkrivaju zle namere.

1.Ko je dao dozvolu za istraživanje, pitaju se naprednjaci, a iza ovog pitanja krije se ništa drugo nego namera da se nešto skrije i svali krivica.

Svako normalan na kugli zemaljskoj zna da dozvola za istraživanje nema puno veze s načinom kako ćete iskopavati, prerađivati i skladištiti otpad. Zamislite da neko dođe i traži da u Srbiji istražuje dijamante na primer. Vučić bi rekao da ne može? Naravno da ne bi. Ni jedna vlada na svetu ne bi zabranila istarzivanje ni jedne rude, ni jednog minerala, ni jednoj kompaniji. Kriminal bi bio da se zabrani jer bi to gušilo konkurenciju i slobodu tržišta i značilo bi da nekome pakujete posao. Svako ko hoće da istražuje mora dobiti dozvolu. Međutim, dozvolu za rudarenje može da dobije samo onaj ko grantuje da zagađenje zemlje, vode i vazduha neće biti veće od dozvoljenih normi u EU.

2.Napredni eksperti savkodnevno ponavljaju da se ne može porediti rudarenje u Nemačkoj ili Češkoj sa Jadrom pa iznose silne teorije o tehnologiji, o izvorima, o hemijskom sastavu minerala… Sve u svemu, neukim objašnjavaju hemijske procese i pokazuju napredni eksperti na Pinku i kod Marića kako su jako pametni. U suštini, to je ovde nebitno. Laž, prevara i bezobrazluk. Niko ne traži da tehnologija u Jadru i Nemačkoj bude ista već da rezultat na kraju bude isti. Ako se u Nemačkoj u zemlju mora pustiti 0.005 odsto otrova, onda ni u Jadru ne sme ni promil više. Ako se u Nemačkoj u vazduh izbaci 0,0001 odsto nečega, onda ni u Jadru ne sme više. To je suština a ne lupetanje Vučićevih  neznalica o ciklopentanoperhidrofenantrenu. Nije problem da angažuju SNS babe sa reklama da pričaju o hemiji, ali je suština u tome šta izlazi iz rudnika a ne kako se do toga dolazi, koja se tehnologija koristi.

3.Da su hteli pošteno da otvore rudnik zar je ovaj način kupovine kuća po Jadru pošten i korektan? Da li se sa seljacima razgovara pre kupovine ili posle ucena. Savamala ili Beograd na vodi, kako se to već zove… Što nisu sve seljake pozvali na razgovor i dogovore pre nego sto je Rio Tinto kupio prvu kuću. Evo danima pljuju ekološke organizacije što su protestovale, a šta će raditi kada im polovina seljaka odbije da proda kuće i njive i po 10 puta višoj ceni od tržišne. Hoće li onda poslati ekipu iz Savamale i one batinaše iz Šapca. Hoće li pozvati svojih 700.000 članova da srede seljake u Nedeljicama?

4.Povlači Vučić dva zakona. Da li to znači da Rio Tinto nastavlja posao? On ili neka druga kompanija.

Tuga i jad. Sva naša nesreća je u tome što ovu državu decenijama vode ili demagozi ili lopovi Ili prevaranti koji su bili spremni da zbog svog interesa razore mnoge vredne stvari u ovoj državi i narodu. Umesto da litijum zaista donese 19 milijardi evra i korist i za Srbiju i za Jadar, mi svedočimo haosu koji vlast izaziva da bi prikrila nesposobnost ili ko zna šta sve ne.

5.Na kraju najčuvenije pitanje, A sta bi ti sad uradio. Pa odgovor je jednostavan. Srbiji treba rudnik litijuma, ako će s njim ići i fabrike baterija i automobila. Rudarenje i odlaganje jalovine ne sme uzrokovati nikakvu štetu zemlji, vodi i vazduhu ili da emisija štetnih materija bude u skladu s evropskim standardima. Ako nigde u Nemačkoj, ili Češkoj ne bude bilo rudnika litijuma, onda ga ne sme biti ni u Srbiji.

Ima li išta jednostavnije od ovoga. Nema. Pa zašto onda i vlast ne kaže i ne potpiše to isto i istim rečima.

Šta je problem – tehnologija rudarenja ili tehnologija maltretiranja građana, otimanja i vladanja?

Milovan Lukić