banner-image

Koliko pesticidi u hrani narušavaju naše zdravlje?

Uz pomoć pesticida omogućen je veći prinos, niža cena proizvoda, kao i efikasniji rod voća i povrća. Iako je njihova upotreba veoma korisna s te strane, oni u hrani dugoročno negativno deluju na zdravlje ljudi, ako je njihova primena u zaštiti bilja prekomerna i nepravilna, a ti negativni efekti se ispoljavaju tek nakon nekoliko godina upotrebe.

Nemoguće je izbeći ostatke pesticida u usevima, kao i neke veće količine u hrani životinjskog porekla što dalje izaziva zdravstvene probeme kako životinja, tako i ljudi koji jedu tu hranu. Na određenim mestima se mogu kupiti organski gajeni proizvodi, ali ukoliko je do njih teško doći ili su preskupi i dalje postoje proizvodi koje makar možemo izbegavati ili obratiti pažnju na koji način ih konzumiramo.

Prema podacima Američke radne grupe za zaštitu životne sredine za 2021. godinu na prvom mestu na listi voća i povrća koje sadrže najviše pesticida su jagode. Odmah nakon jagoda na listi se nalazi spanać, kelj, zelje, nektarine, jabuke i grožđe.

Ovo voće je često kontaminirano klorpirifosom, pesticidom za koji je utvrđeno da šteti deci i radnicima na farmama, a trebalo je da bude trajno zabranjen u Americi još 2016. godine. Takođe, na ispitivanjima citrusa utvrđena su i dva fungicida, tiabendazol i imazalil za koje se smatra da mogu da poremete hormonski sastav.

Agencija za zaštitu životne sredine navodi u svom godišnjem izveštaju da kelj i zelje sadrže velike količine pesticida DCPA, za koji se smatra da je potentijalno kancerogen za ljude i EU ga je od 2009. godine zabranila. Zanimljiv je i podatak da je po prvi put posle skoro 10 godina testirana i ljuta papričica na kojoj je pronađeno čak 115 pesticida.

Među najzagađenijim voćem i povrćem nalaze se još i paradajz, krompir, crvena slatka paprika, višnje, kruške, breskve, itd.

Oprezno s jagodama, jabukama, grožđem

Jagode se smatraju odličnom hranom samo ako se gaje organski zato što na sebi imaju mnogo neravnih površina sa kojih je veoma teško uklanjati ostatke pesticida, pa tako i nakon pranja, postoje tragovi, a jagode mogu imati čak i 20 vrsta različitih pesticida.

Grožđe sadrži mnogo antioksidanasa koji uklanjaju štetne supstance iz organizma, bogat je izbor minerala, vitamina i vlakana, ali samo ukoliko se ne prska i gaji organski.

Jabuke su voće koje se možda čak i najviše konzumira kod nas, a prska se pesticidima u svakoj fazi razvoja da se ne smanjuje koncentracija ni onda kada se kora oljušti.

Kako očistiti namirnice

Stručnjaci navode da postoji nekoliko različitih načina kako najpravilnije očistiti namirnice i smanjiti količinu pesticida na njima. Neki od njih su:

  1. Sirće

Upotreba običnog sirćeta se pokazala veoma efikasno prilikom čišćenja voća. Sama mešavina se sastoji od 90% vode i 10% sirćeta u koju se na 15 minuta potope namirnice i nakon toga isperu. Ova metoda je efikasna kod većine voća osim za bobičasto koje ima poroznu kožu i dobija ukus sirćeta. U tom slučaju se koristi sok od limuna umesto sirćeta.

  1. Slana voda

Ova mešavina se sastoji od 98% vode i 2% soli. U nju se na 15 minuta potope namirnice nakon čega se ispiraju i tako uklanja većina pesticida sa kože, dok onaj ostatak koji je unutar samog ploda ne može biti odstranjen.

  1. Soda bikarbona

Posebno je dobra prilikom čišćenja citrusnog voća zato što može da ukloni masnoće koje se nalaze na površini kore. Mešavina se sastoji od četiri šolje vode i jedne četvrtine šolje sode bikarbone. Voće se u ovu mešavinu potapa 10 do 15 minuta i nakon toga se ispira hladnom vodom.

Dijana Dacin