banner-image

Mlada naučnica sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu dobitnica nagrade „Dr Zoran Đinđić“

Ovogodišnji lauert Prve nagrade „Dr Zoran Đinđić“ za mlade naučnike i istraživače, koju dodeljuju Univerzitet u Novom Sadu i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodine, je dr Vanja Šeregelj sa Tehnološkog fakulteta Novi Sad.

Mlada naučnica doktorirala je i zaposlena na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, autorka je preko 20 radova u međunarodnim časopisima, četiri rada u časopisima međunarodnog značaja verifikovanim posebnom odlukom, kao i preko 20 saopštenja na medjunarodnim naučnim skupovima. Sem formalnog obrazovanja, dr Šeregelj se usavršavala u Italiji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

– Raduje činjenica da se prepoznaje snaga i moć koja leži u obrazovanju i nauci, te da se ove vrednosti kontinuirano promovišu dodelom priznanja kao što je nagrada „ Dr Zoran Đinđić“ za najboljeg mladog naučnika i istraživača, rekla je ova mlada naučnica dodajući da naučnici moraju neprestano da dolaze do novih saznanja. – Naučnici moraju da menjaju već postojeće teorije u svetlu novih, kompetetnijih i pouzdanijih eksperimentalnih činjenica. Svako od nas mladih treba da se angažuje, da menja našu zemlju, da menja svet oko sebe na bolje.

Mlada naučnica dr Vanja Šeregelj nije samo teoretičarka, već naprotiv – ona u sklopu velikog broja projekata sa privredom rešava problem otpadnih materija prehrambene industrije u svakodnevnom životu. Upravo ovaj spoj nauke i privrede, omogućio je dr Šeregelj da dostigne postavljeni ideal, jer nauka donosi inovativna rešenja, a industrija, u stvari, usmerava nauku u ono što je realno i šta je primenjivo u praksi. Dakako, ne bilo uspeha da nije timskog rada i podrške koju joj pružaju profesori Tehnološkog fakulteta.

– Posvećenost, znanje i iskustvo našeg tima su bili najznačajniji za moj trenutni uspeh i vetar u leđa. Odeljenje za organsku hemiju Tehnološkog fakulteta Novi Sad se već decenijama unazad bavi ispitivanjem i primenom bioaktivnih jedinjenja, a profesorice dr Jasna Čanadanović-Brunet, dr Gordana Ćetković, dr Vesna Tumbas Šaponjac i dr Jelena Vulić su mi nesebično pomagale da postignem dosadašnje rezultate.

Treba naglasiti i da ova nagrada i priznanje za rad ove mlade naučnice nije njen jedini uspeh u ovoj godini. Naime, ona je i dobitnica projekta Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost pod nazivom „Novi ekološki fitopreparat za antifungalni i antioksidativni tretman voća i povrća – EcoPhyt“.

– Ovo je moja prva prilika da budem rukovodilac nekog projekta, ali i način da usmerim i pokažem stečeno znanje. Naime, proizvoidnja voća i povrća predstavlja jednu od najprofitabilnih grana AP Vojvodine. Visok kvalitet voća i povrća, kao i njihova održivost tokom perioda skladištenja, od velikog su značaja za prehrambenu industriju. Ovaj projekat ima za cilj da kreira i primeni ekološki baziran, savremeni način pakovanja koje će doprineti kontroli fizioloških i biohemijskih procesa u plodovima, a u cilju smanjenja njihovog propadanja. Na taj način se mogu značajno smanjiti gubici i produžiti vreme čuvanja povrća i voća, uz maksimalno očuvanje kvaliteta, smanjenje ekonomskih troškova i povećanje ekološke svesti građana naše zemlje – zaključuje dr Šeregelj.

S. K.