banner-image

Slatka mala iz Kaća – Hrabra ideja koja se isplatila

Vedrana i Marko Nedeljkov samostalno se bave poljoprivredom od 2017. godine, ali od malena uz roditelje i dedu. Preuzeli su voćarsku proizvodnju od Markovog dede i odlučili da je prošire sa, za njih, potpuno novim proizvodima. Hrabra i rizična odluka. Ispostavilo se – pun pogodak.  Evo i šta su uradili.

Na gazdinstvu porodice Nedeljkov u Kaću, mladi bračni par Vedrana i Marko, oboje po zanimanju agronomi, želeli su da uvedu u proizvodnju nešto novo. Preuzeli su voćarsku proizvodnju od Markovog dede i, kako kaže Vedrana, diverzifikovali je povrtarskim proizvodima.

Obilazeći poljoprivredne sajmove po Evropi, Marko i Vedrana uvideli su da na našem tržištu nedostaju dve kulture: batat i mini lubenica

– Naš voćnjak je mlad i uglavnom imamo jabučasto voće (jabuke, dunje i kruške). Prostire se na 2,3 hektara. Obilazeći poljoprivredne sajmove po Evropi, uvideli smo da na našem tržištu tih godina nisu bile zastupljene dve kulture: batat i mini lubenica. Tu smo videli našu priliku – priča nam Vedrana.

Međutim, kako dalje navodi, čak i za njih agronome je izazovno gajiti kulture koje nisu sa naših prostora, a posebno kada nema literature o proizvodnji kod nas.

– Nismo imali koga da pitamo za savet i iskustvo, a nema ni literature. Zato smo prve godine posadili na maloj površini, na svega pola hektara. Svake naredne godine smo povećavali površinu srazmerno interesovanju kupaca. Prošle godine, batat i mini lubenicu smo posadili na 6 hektara – kaže Vedrana.

Par reči o batatu iz iskustva

Sve što znaju o proizvodnji batata naučili su radeći oglede na svojim zasadima. Kako Vedrana kaže, kod nas se batat gaji iz rasada, te proizvodnja počinje u februaru u plasteniku.

Batat je osetljiviji od običnog krompira i ima mnogo posla oko njega

Potrebno je mnogo ručnog rada tokom godine, jer je batat osetljiviji od običnog krompira i ima mnogo poslova (proizvodnja rasada, sadnja, vađenje, pranje), a ne postoji mehanizacija prilagođena batatu.
Kako su bili sigurniji u ono što rade, tako su povećavali površinu pod njim. Trenutno ga gaje na 2 hektara.

Mini lubenica – kraljica domaćinstva

Vedrana i Marko su uradili nešto što malo ljudi radi. Brendirali su svoju mini lubenicu i nazvali je „Slatka mala iz Kaća“. To im je donelo prepoznatljivost u odnosu na druge proizvođače, zasluženu sigurnost i prednost u odnosu na sve koji je uvoze i preprodaju.

Mini lubenica je slađa, ima tanju koru, zdravija je

– Mnogo novca i vremena smo uložili u brendiranje i reklamiranje naše „Slatke male iz Kaća“. Tada je bilo svega nekoliko proizvođača mini lubenice u Srbiji. Danas je naša lubenica prepoznatljiva i izdvaja se zbog toga što je uvek sveža i zrela. To je jako bitno, jer ispolji svoj pun potencijal i istinski uživate u njenim slastima. Mi kažemo da je ona više od lubenice, jer je slađa od obične, ima tanju koru, hrskavija je i ima mikrosemenke koje se ni ne osete. Inače, mini lubenice su veoma zdrave – objašnjava Vedrana.

Mini lubenica traži dosta posećenosti i nije laka za proizvodnju.
– Proizvodnja mini lubenice je zahtevnija i skuplja od proizvodnje obične lubenice. Rasad je dosta osetljiv, a beremo je svaki drugi dan i svaki red prođemo po nekoliko puta.  Prinosi po hektaru su manji, pa je i prodajna cena nešto veća – pojašnjava Vedrana.

Prvi koraci u prodaji na pijaci

Mladi bračni par Nedeljkov svoje proizvode počeo je da prodaje na Limanskoj pijaci u Novom Sadu. Nije ih bilo sramota da stoje za tezgom iako su oboje završili fakultete.

Svi znaju Slatku malu iz Kaća

– Na početku smo sve prodavali na tezgi i ujedno upoznavali kupce sa našim proizvodima. Prodaja na pijaci je odlična zbog direktnog kontakta sa krajnjim kupcima, bez posrednika. To smo iskoristili da edukujemo posetioce pijace o prednostima kupovine i konzumacije batata i mini lubenice – objašnjava Vedrana.

Tokom vremena proširili su svoje tržište, pa osim na Limanskoj, njihovi proizvodi su našli svoje mesto i na Futoškoj pijaci, kod ulaza u Štrand i naravno, u centru Kaća.

Vedrana i Marko su mladi, obrazovani, ambiciozni i puni ideja. Ali, nedostaju im finansije za njihovu realizaciju. Kako kažu, subvencije su koristili, a nadaju se da će uspeti da realizuju sve što su zamilisli i da će im država i Pokrajina još više u tome pomoći.

Tijana Todorović

Autor fotografija: Vedrana i Marko Nedeljkov, Slatka mala iz Kaća