banner-image

Poljoprivrednici strahuju od setve: Repromaterijal skup, đubriva nedovoljno

Ovog proleća setva u Srbiji treba da se obavi na oko dva miliona hektara i počeće na vreme, a kakav će biti rod zavisiće od vremenskih uslova, ali i mineralnih đubriva, napominju agrarni analitičari i stručnjaci i kažu da je već sada setva kukuruza skuplja za 50 odsto, dok će setva soje i suncokreta biti skuplja za oko 30 odsto.

Prodavci mineralnih đubriva iz Sombora ističu da ovog repro materijala nema dovoljno, da su cene na istorijskom maksimumu, da amonijum nitratata nije ni bilo od jeseni, a da je opšti utisak da će potrošnja mineralnih đubriva biti znatno manja nego ranijih godina što će se svakako odraziti na prinose.

Za ovogodišnu setvu ratarskih kultura poljoprivredni proizvođači kažu da će biti to setva nadanja i strahovanja, jer je poskupela od 30 do 50 odsto, pa se o računici ni ne razmišlja. Zemljoradnici iz okoline Sombora ističu da njive neće biti gladne i ako će se smanjiti korišćenje mineralnih đubriva, ali je pitanje u kojoj meri će njive biti žedne.

Stipan Hornjak, poljoprivredni proizvođač iz Gradine kaže: „Četiri kilograma pšenice dajem za kilogram veštaka, pa to je katastrofa. Mi nemamo navodnjavanje, a onaj ko ga ima može i da se nada većem prinosu, a mi čekamo kišu, jer smo fabrika pod vedrim nebom. Svuda pada kiša, a samo kod nas nema padavina“.

Josip Parčetić, poljoprivrednik i stočar iz Gradine ističe: „Ove cene čovek više ne može da ukalkuliše. Manje ćemo bacati uree ovog proleća, kako na kukuruz, a tako i na suncokret i soju. Mislim da to neće biti drastično smanjenje, jedino što vremenski uslovi nam ne idu nikako na ruku, jer je za poslednja tri meseca bilo jako malo padavina, od 10 do 15 litara mesečno padavina, što je dosta skromno, ako ih ne bude više, pitanje je kako će biti“.

Problem sa đubrivom postoji u celom svetu, smatraju agrarni analitičari i dodaju da je za ovu setvu kod nas poskupelo za dva i po puta više u odnosu na prošlu godinu.

Branislav Gulan, agrarni analitičar napominje: „Srbija u proseku godišnje uvozi oko 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPK đubriva. Najviše uvozimo iz Ruske Federacije, Austije, Mađarske i Hrvatske. Problem đubriva sada postoji u celom svetu, a cena je porasla za dva i po puta više u odnosu na prošlu godinu“ .

Aleksandar Bošnjak, direktor „Agro Ravangrad“ Sombor kaže: „U očekivanju pada cena poljoprivrednici nisu žurili mnogo sa nabavkom mineralnih đubriva, ali izbijanjem Rusko-Ukrajinskog rata došli smo u situaciju da je mineralno đubrivo znatno poskupelo. Neću govoriti o ciframa, ali ću reći da su sadašnje cene na istorijskom maksimumu. Mineralno đubrivo azot i urea se nabavlja preko 90 odsto iz Rusije i tako je bilo i ranijih godina. Trenutno, transporti idu otežano i usporeno, jako mnogo ratnih brodova je u Crnom moru, po našim informacijama, kada ratni brodovi plove, onda trgovački stoje. Činjenica je da će poljopriovredni proizvođači rasturiti mnogo manje mineralnih đubriva nego ranijih godina po jedinici površine, pojedini će se služiti lanjskim količinama, a mnogi će prepolovoti ili znatno sjmanjiti u odnosu na ranije godine “

Ovog proleća setva u Srbiji počeće na vreme, kakav će biti rod zavisiće od vremenskih uslova, dok će ubiranje prinosa zavisiti od mineralnih, ali i prirodnih đubriva kojih nemamo dovoljno.

Izvor: RTV