banner-image

Obrok za krave košta kao dobar ručak u restoranu

-Obrok koji se daje kravama košta kao jedan dobar ručak u zagrebačkom restoranu za dve osobe, prokomentarisao je uzgajivač goveda Kristijan Pandek osvrćući se na probleme koji pritišću proizvođače mleka u Hrvatskoj. Mleko koje će proizvesti od te skupe hrane ne vredi gotovo ništa, kazao je on. Jer sve ono što farmer kupuje na tržištu otišlo je gore, od hrane, đubriva, goriva, ali otkupna cena mleka ostala je ista.

Slično kao u Srbiji, gotovo u svim bližim evropskim zemljama stočari su na velikim mukama. Potrošači u Hrvatskoj strahuju da bi cena mleka mogla da poraste jer proizvođači zahtevaju više otkupne cene. S druge strane, ako se to ne dogodi, stočari upozoravaju da će biti prisiljeni da prestanu s proizvodnjom. Neki su svoje krave zbog toga već prodali i zatvorili farme.

Rast troškova hrane i stočarske proizvodnje je približno isti svuda u Evropskoj uniji, a ključno je da EU subvencioniše proizvodnju u okviru jedinstvene poljoprivredne politike proizvodnje po hektaru poljoprivrednog zemljišta sa oko 300 evra, a s realnim ekonomskim troškom iznosi oko 1.200 po hektaru, poručuju predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore.

U Italiji dramatično

U Italiji je situacija dramatična. Oko 100.000 italijanskih farmi, ili jedna od deset farmi u toj zemlji, suočava se sa prekidom proizvodnje zbog eksplozije troškova rada, saopštilo je udruženje farmera Koldireti, pozivajući se na studiju Agencije za poljoprivredna istraživanja Krea.

Italijanski farmeri, prema Koldiretiju, najviše su pogođeni rastom cena đubriva, 194 odsto, goriva (129 odsto) i stočne hrane (90 odsto).

U Srbiji ništa bolje

Proizvođači mleka u Srbiji u poslednjih  mesec dana ili protestuju ili vode pregovore sa Vladom ali sa malo uspeha.

Nakon dva sastanka u Ministarstvu, u načelu još nije postignut nikakav dogovor, ali krenulo se s mrtve tačke, izjavio je Milan Pajić, predsednik Skupštine Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Kako je rekao, ostalo je da se vidi šta će dalje da se dešava sa mlekarama i kako će proizvođači uspeti da izdejstvuju cenu.

-Pregovori se nastavljaju, tokom sledeće nedelje idemo ponovo, predstavnici Ministarstva će obaviti razgovor sa mlekarama i trgovinskim lancima. Kako će to uskladiti, da li putem nekih marži, ali definitivno, cena mleka mora porasti, poručili su mačvanski stočari napominjući da su se teški pregovori vodili u Ministarstvu.

Dodali su da mlekare u tim razgovorima stalno potenciraju da one nisu krivci, da su u gorem položaju nego stočari i da skidaju odgovornost sa sebe. Predstavnici Ministarstva u razgovorima sa stočarima obećali su podršku, dok su trgovinski lanci jasno izneli da oni nemaju veze sa proizvođačima već da rade s mlekarama.

Nezadovoljni mačvanski stočari pre neko veče okupili su se u velikom broju i kao najveći problem istakli cenu mleka koja je 25-30 dinara po litri niža nego što ih košta.

S. Kuprešanin