banner-image

Imamo pola miliona gladnih, a bacamo hranu

Prema raspoloživim podacima u Srbiji se na godišnjem nivou baci između 250.000 do čak 700.000 tona hrane. Podaci variraju iz razloga što se u našoj zemlji ostaci hrane ne razvrstavaju od komunalnog otpada. Sa jedne strane, dakle, postoje ogromne količine hrane koja se baca, a sa druge je sve veći broj onih kojima je ta hrana potrebna.

Iz tog razloga važno je povezati  ove dve kategorije, a upravo to je cilj platforme FoodSHare koja je danas predstavljena na „Otvorenom danu“ na Čeneju kraj Novog Sada, u domaćinstvu organskih proizvođača, porodice Letić. Platforma je formirana pre godinu dana i, kako se moglo čuti, od osnivanja putem nje donirano je blizu 75.000 tona hrane ukupne vrednosti oko 150.000 evra.

-Korišćenjem platforme koja je besplatna doprinosi se rešavanju dva velika problema- sociološkog i ekološkog. Procenjuje se da u Srbiji gladuje oko pola miliona ljudi i to je sociološki problem. Sa druge strane bacanjem hrane oslobađa se metan kao jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte, što je ekološki problem, rekao je Vukašin Orsić, projekt menadžer u organizaciji Foodscale Hub koja je razvila aplikaciju FoodSHare.

Organski proizvođači sa teritorije Novog Sada koji su okupljeni u udruženje „Organski sad Novi Sad“ žele da se uključe u rad ove platforme i doniraju viškove svojih proizvoda.  Kako je rekla Nada Letić, predsednica udruženja i domaćin današnjeg skupa, ovo udruženje je prošle godine doniralo svoje proizvode „Dečijem selu“  u Sremskoj Kamenici,  a ove godine uključiće se i u rad platforme.

Na skupu u Čeneju učestvovali su i predstavnici distributera koji doniraju hranu, poput Univereksporta, kao i korisnici donacija – organizacije „Banka hrane Vojvodine“ i „Duga“. Zaključak svih je da bi pod hitno trebalo da se promeni zakon i ukine PDV na donacije čime bi se donatori podstakli da više hrane poklanjaju u humanitarne svrhe. Društveno odgovorne kompanije to i sada rade, ali ima i onih koji hranu pred istekom roka uništavaju, jer im je to jeftinije nego da plaćaju PDV za donaciju.

Izvor: Poljoprivrednik