banner-image

Neophodna saradnja pčelara i poljoprivrednika u borbi protiv trovanja pčela

Posle dvostruke izmene zakona, formiranja predloga za dalje izmene zakona, brojnih okruglih stolova i drugih aktivnosti uz podršku NALED, USAID i GIZ, došlo je vreme za novu važnu aktivnost, a to je saradnja sa poljoprivrednicima kroz edukativne flajere za pravilno tretiranje poljoprivrednih medonosnih kultura, saopšteno je iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

IO SPOS-a doneo je odluku na predlog predsednika SPOS-a da Odbor za zaštitu pčela SPOS-a od trovanja pristupi uz pomoć stručnjaka izradi sažetih i konkretnih flajera za svaku pojedinačnu medonosnu kulturu na kojoj pčelari imaju problema sa trovanjima.

Naredne nedelje biće obavljen razgovor i sa ministrom poljoprivrede radi uključenja i nadležnih državnih organa u ovaj projekat radi podizanja nivoa odgovornosti i ozbiljnosti, te da se flajeri ponude pčelarima koji bi ih delili okolnim poljoprivrednicima, a prilikom podele uspostavljali dublje kontakte radi poboljšanja saradnje.

Sličan projekat, kroz brošuru na 4 strane, sprovelo je Društvo pčelara Aleksinac još 2003. godine, kada je 6.500 flajera podeljeno svim poljoprivrednim gazdinstvima na teritoriji opštine, uz podršku opštine Aleksinac, i od tada do danas na teritoriji opštine nije bilo ozbiljnijih trovanja pčela.
Očekuje se daće se slični efekti postići i na teritoriji Srbije. U ovom projektu biće najvažnije da se obavi kvalitetna podela flajera, a svaki pčelar ima veliki interes da to obavi onako kako treba, kažu u SPOS.

Poljoprivrednici će tako dobiti prava uputstva, koja nisu izrađena od strane neke fitofarmaceustske kuće, već od strane nezavisnih stručnjaka koji će dati najmodernije preporuke za zaštitu koje obezbeđuju najbolju zaštitu bez štetnih efekata na pčele, i sledstvenog pada prinosa poljoprivrednika, odnosno pada učešća plodova prve klase u rodu.