banner-image

Nestaju pluća sveta: Krčenje šuma uništava brazilsku Amazoniju

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji ruši rekorde, pošto je u aprilu gotovo udvostručena površina iskrčene šume u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazali su preliminarni vladini podaci.

U prvih 29 dana aprila, krčenje šuma u regiji iznosilo je 1012,5 kvadratnih kilometara, prema podacima nacionalne agencije za svemirska istraživanja Inpe.

April je treći ovogodišnji mesečni rekord, nakon što su novi maksimumi zabeleženi i u januaru i februaru.

Uništenje brazilske Amazonije u prva četiri meseca ove godine takođe je dostiglo rekord od 1954 kvadratna kilometra, što je povećanje od 69 odsto u odnosu na isti period 2021.

Krčenje šuma u Amazoniji poraslo je otkako je predsednik Jair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine i oslabio zaštitu okoline.

Bolsonaro tvrdi da će više poljoprivrede i rudarstva u Amazoniji smanjiti siromaštvo u regiji.

-Uzrok ovog rekorda ima ime i prezime: Jair Messias Bolsonaro, rekao je Marcio Astrini, rukovodilac brazilske klimatske grupe Climate Observatory.

Brazilska ministarstva okoline i pravosuđa u zajedničkom saopštenju su navela da vlada ulaže velike napore u borbi protiv ekoloških zločina, te da policija i organi za zaštitu životne sredine sarađuju u operaciji borbe protiv krčenja šuma u pet amazonskih država.

Očuvanje Amazonije ključno je za zaustavljanje katastrofalnih klimatskih promena zbog ogromne količine ugljen-dioksida koji prašuma apsorbuje.

Izvor:Bizlife