banner-image

Mokrin postaje prvo digitalno selo u Srbiji

U utorak 24. maja u 12 časova u prostoru Mokrin House u Mokrinu, svečanim događajem biće obeležen početak projekta „Digitalno selo“ koji realizuju Institut BioSens i kompanije Delta Holding i Mokrin House.

Kako je moderna poljoprivreda velika šansa za srpsku ekonomiju i sela koja nestaju, cilj je da se digitalizacijom omogući efikasnija proizvodnja, veća zarada poljoprivrednih proizvođača i privlačniji život na selu, posebno za mlade.

Prvo selo u Srbiji koje će u okviru projekta proći kroz proces digitalne transformacije je Mokrin. Njegova prednost ogleda se u velikom broju individulanih poljoprivrednih proizvođača i jednostavnom postavljanju bežične digitalne infrastrukture.

Institut BioSens, pionir u digitalnoj transformaciji poljoprivrede, ponudiće svoju paletu digitalnih rešenja, ali i znanja eksperata koja će pomoći poljoprivrednicima da modernizuju svoju proizvodnju.

„Edukovaćemo meštane kako da koriste nove aplikacije i digitalne alate koje smo razvili i primene ih na svojim gazdinistvima. Kako u ruralnom razvoju veliku ulogu ima umrežavanje, ideja je da se upravo kroz digitalne platforme povežu proizvođači i treća lica i formiraju virtuelne zadruge. Tako će zajednički moći da se suoče sa izazovima koje budućnost donosi, a Institut BioSens je tu da im u svakom trenutku pruži podršku, kaže Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens.

 Eksperti Delta Agrara, članice Delta Holdinga, svojom stručnom podrškom pomoći će učesnicima projekta da ostvare bolje proizvodne i poslovne rezultate.

„Napravićemo individualni plan razvoja za svako seosko gazdinstvo. Naši stručnjaci podeliće sa prozivođačima svoja znanja o modernoj poljoprivredi i savremenim trendovima, ali i o unapređenju poslovanja i plasiranju proizvoda. Pružićemo im konkretne savete na terenu prilikom obilaska njihovih imanja. Takođe, učesnicima projekta ponudićemo i pomoć u otkupu proizvoda“, kaže Marija Desivojević Cvetković, viša potpredsednica Delta Holdinga za strategiju i razvoj.  

Transfer znanja, kao i obuke poljoprivrednih proizvođača, održaće se na imanju Mokrin House.

 „Mokrin je zahvaljujući projektu Mokrin House već prepoznat kao globalno selo medju digitalnim nomadima sveta i istovremeno kao odlična destinacija za kompanije koje se sve više okreću hibridnom načinu rada. Sa projektom „Digitalno selo“ Mokrin House sada postaje i centar za obuku poljoprivrednih proizvođača u sferi digitalne poljoprivrede, a Mokrin primer novog načina života na selu. Digitalna poljoprivreda je budućnost poljoprivrede i glavni razlog i za povratak ljudi na selo, naročito mladih, ističe Branimir Brkljač, osnivač Mokrin House-a.

Agendu možete preuzeti ovde: Agenda- Digitalno selo