banner-image

Američki ekonomski gurui: Tek sledi zatvaranje fabrika, recesija, nestašica…

Predviđajući da je američka ekonomija na ivici stagflacije kao „otrovne kombinacije visoke inflacije i usporavanja privrednog rasta“, američki časopis Fortune je kao glavni uzrok porasta stagflacije označio politiku ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Stagflacija nastaje kada se privredni rast značajno uspori, ali visoka inflacija i cene i dalje muče privredu. Sjedinjene Američke Države nisu doživele stagflaciju od 1970-ih, kada su visoke cene nafte te decenije dovele do istovremenog sporijeg rasta, visoke nezaposlenosti i stalno visokih cena. Današnje okolnosti su drugačije od 1970-ih, ali bi dug rat u Evropi doveo do vrlo sličnih rizika – upozorava Fortune, navodeći njegovu tvrdnju da je Putin okrivio dvojicu ekonomista za očekivanu stagflaciju u Americi.

Prvi je Mark Zandi, glavni ekonomista Moodi’s Analitics, čiji komentar o uzrocima rekordne inflacije u SAD od 8,6 odsto u poslednjih 40 godina na Tviteru prenosi američki magazin, a drugi predsednik Svetske banke, David Malpas, prenosi Jutarnji list američke medije.

– Ruska invazija i skok cena nafte i drugih dobara razlog su broj jedan, a zatim slede pandemija i nedostatak situacije – ocenjuje Zandi.

David Malpass podseća Fortune, u nedavnoj analizi Svetske banke, da se „usred rata u Ukrajini, rastuće inflacije i porasta kamatnih stopa, očekuje da će globalni ekonomski rast pasti 2022. godine“.

Rat će dovesti do višegodišnje prosečne inflacije 

– Rat će verovatno dovesti do višegodišnje natprosečne inflacije i ispodprosečnog rasta. To je fenomen, stagflacija, kakvu svet nije video od sedamdesetih godina prošlog veka – upozorio je predsednik Svetske banke.

Pomenuti američki mediji podsećaju da je ruska invazija na Ukrajinu u februaru ove godine odmah uzburkala globalnu ekonomiju i dovela međunarodna tržišta u neizvesnost. Neka roba, dodaje list, bila je posebno nestabilna, uključujući naftu i hranu, zbog ograničenih zaliha iz Ukrajine i Rusije.

– Reagujući na rusku invaziju, zapadne sile su pokrenule niz pogubnih sankcija ruskoj ekonomiji. Stotine međunarodnih kompanija napustile su zemlju, a ruska kasnija izolacija dovela je do gubitka njenog BDP-a od 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine, navodi Fortune.

U daljoj analizi ekonomskih posledica ruske invazije na Ukrajinu, isti izvor podseća da je rat stvorio značajne nedostatke u snabdevanju energijom, hranom i kritičnom robom, uključujući metale, za koje je zaključio da su pogoršali postojeće probleme u lancu snabdevanja u vezi sa COVID-19. pandemije i kasnijeg zatvaranja velikih kineskih proizvodnih centara.

Signal recesije

– Nedostatak snabdevanja i rastuće cene energenata izazvane ratom već su počeli da primoravaju evropske fabrike da se zatvaraju. Američka proizvodnja i industrijska proizvodnja takođe počinju da pokazuju znake sporijeg rasta, komentariše Fortune, dodajući da niža industrijska proizvodnja može signalizirati da se recesija približava. S obzirom na to da su visoke cene goriva i dalje pokretačka snaga visokih cena, ovo je savršena kombinacija za stagflaciju, ocenjuje Fortune.

Komentarišući pokušaje zapadnih saveznika da sankcijama spreče rusko finansiranje rata, američki magazin napominje da su sankcije bile „brutalne za prosečnog ruskog građanina, sa stopom inflacije u Rusiji već od 20 odsto“, ali dodaje da je ogromna nafta u zemlji i gasnog sektora nastavlja da igra glavnu ulogu na globalnim energetskim tržištima i verovatno će to nastaviti da čini još neko vreme.

Putin je možda u pravu

Putin je, podseća spomenuti američki magazin, u nedavnom govoru mladim ruskim preduzetnicima izrazio uverenje kako je ‘odbijanje ruskih energetskih resursa malo verovatno u sledećih nekoliko godina’. Ruski predsednik, komentariše Fortune, je možda u pravu, jer je nedavna Bloombergova analiza prognozirala da će ruski prihodi od nafte i gasa biti čak 285 milijardi dolara u 2022., 20 posto više od prošlogodišnjih prihoda.

Sve dok Putin ima ovoliku kontrolu nad cenama energije, ocenjuje list, Zapad će se bojati ograničenog snabdevanja energijom. A s obzirom da su cene goriva jedan od glavnih pokretača inflacije u SAD-u, dodaje se, Putinovi postupci mogli bi dovesti do produženog razdoblja visokih cena.