banner-image

Na berzi više kupaca nego pšenice, cena dostigla 37 dinara bez PDV

Aktivnije tržište pšenice i pozitivan cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su berzansko trgovanje tokom ove nedelje.

Ukupno je prometovano 4.934 tona robe, finansijske vrednosti 195.641.950,00 dinara.

Kako je nedelja odmicala, tražnja za kukuruzom je bivala sve veća. Od sredine nedelje, primetna je veća tražnja u odnosu na ponudu. Iako je količinski najviše trgovano kukuruzom, obim trgovanja ovom žitaricom je manji u odnosu na prethodne dve nedelje. Cena kukuruza je tokom nedelje oscilirala, te se ova žitarica trgovala u cenovnom rasponu od 33,50 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 34,06 din/kg bez PDV-a, što je rast od 3,59%.

Na tržištu pšenice, nastavila se veća tražnja u odnosu na ponudu. Veća aktivnost kupaca, kako domaćih prerađivača, tako i izvoznika, donela je dinamiku na ovom berzanskom tržištu, koja je izostajala od početka meseca. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 35,00 do 37,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od 2,17%, te ponder cena iznosi 36,01 din/kg bez PDV-a.

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je na tržištu soje bio primetan nagli rast cene, ove nedelje beleži se stabilan cenovni nivo. Početak nedelje doneo je nedovoljno interesovanja na strani tražnje, međutim krajem nedelje dolazi do veće aktivnosti kupaca. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od 76,50 do 77,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosi 76,79 din/kg bez PDV-a, što je rast od 0,37%.

Stočnim ječmom trgovalo se, u zavisnosti od parametara kvaliteta, od 32,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju beleži se rast od 0,78%.

Suncokretova sačma, 33% proteina, prometovana je u cenovnom rasponu od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Sporazum o otvaranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doveo je do oštrog pada na svetskom tržištu. Cene su imale silazni trend i u Čikagu i u Parizu na početku nedelje.

Usev kukuruza u SAD-u ocenjen je 61% dobro do odlično, što je smanjenje u odnosu na prethodnu nedelju. Kako je nedelja odmicala, cene kukuruza u Čikagu beležile su rast usled mogućnosti ponovnog pogoršanja stanja useva. Suve i tople vremenske prilike koje se očekuju od sledeće nedelje, zabrinjavaju učesnike na ovom tržištu.

Tokom nedelje, cene pšenice su jačale u Čikagu. U Severnoj Dakoti, izveštaj o usevima pokazuje očekivani prinos pšenice značajno iznad prošlogodišnjeg i takođe iznad petogodišnjeg proseka. Kao i kod kukuruza, pad rejtinga useva zabeležen je i kod soje, koja je ocenjena 59% dobro do odlično. Krajem nedelje, cene soje su beležile rast povlačeći sa sobom ceo kompleks soje.

U Čikagu se sojom trguje na najvišem nivou od prošle nedelje i za stari i za novi rod. Istovremeno, cene sojine sačme takođe rastu. Početkom nedelje, cene žitarica su imale uzlazni cenovni trend na Evronekstu.

Tople vremenske prilike u Evropi podstakle su Evropski servis za monitoring da snizi potencijal prolećnih useva u Evropi. Prognoza za kukuruz je snižena u odnosu na prošli mesec na 7,25 t/ha, što je skoro 8%. Sadašnji topli i suvi uslovi vode ka rastu cena. Ugovor za novembar dostigao je novi maksimum ovog meseca. Agritel je snizio svoju procenu proizvodnje meke pšenice u Francuskoj na 33,44 miliona tona, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 5,6%.

Najvažniji rast zabeležen je kod uljane repice. Cene se oporavljaju nakon nedavnog pada.