banner-image

Riba je bogata nutrijentima, ali i mikroplastikom i teškim metalima

Sezona je godišnjih odmora i mnogi od nas ovo vreme koriste da otputuju na odmor, a većina da provede ovo vreme na moru. To je često prilika kada nas mami gomila ribljih restorana sa izloženom različitom ulovljenom ribom.

Ustaljeno je mišljenje da je riba vrlo zdrava i korisna namirnica sa gomilom koristi za naše zdravlje. Sigurno da je nutritivna vrednost ovih namirnica vrlo visoka, ali da li je danas riba bezbedna namirnica i koje rizike upotreba morske ribe i drugih morskih specijaliteta može nositi sa sobom?

Ranije smo pisali da je riba u moru a posebno školjke namirnice u kojima se danas najviše izloženi kontaminaciojom mikroplastikom. Takođe setite se naše ne tako davne objave vezane za skromboidno trovanje nekim vrstama riba.

Takođe, na osnovu mnogih studija utvrđeno je da je konzumacija morske ribe nosi rizik od unošenja teških metala kao što su živa (Hg), Cd (kadmijum) i Pb (olovo).U jednoj studiji koja je rađena u Bosni i Hercegovini (https://www.nature.com/articles/s41598-020-70205-9) utvrđeni su teški metali (Cd, Hg i Pb) u gotovo svim analiziranim uzorcima ribe i morskih plodova, pri čemu su najveće koncentracije zabeležene za Hg.

Najveći HI (hazard index) blizu 1 pronađen je za svežu tunu i konzerviranu skušu, uglavnom zbog Hg. Dakle, ove dve vrste treba konzumirati umereno (ne više od jedne porcije nedeljno za trudnice). Za odraslog potrošača (70 kg težine), TVI za Cd i Pb bi se dostigao nedeljnom potrošnjom od. 272 g lignje i 274 g plave dagnje.

Izvor: FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“