banner-image

Jagma za jagnjetinom uoči predstojećih praznika

Kilogram žive mere jagnjadi od 32 do 35 kilograma trenutno košta 600 dinara, ali ovčari ne garantuju da će ta cena i ostati kako se približava Vaskrs i Đurđevdan, kada se na prazničnoj trpezi prednost daje jegnjetini u odnosu na praseće pečenje.

Ovčari su zadovolji cenom žive vage jagnjadi jer dobijaju i podsticaje od države znatno uvećane nego ranijih godina, ali naglašavaju da je stočni fond znatno umanjen u odnosu na prošlu godinu, pa ukoliko se potražnja za jaganjcima bude nastavila do Đurđevdana, postoje izgledi da cena živa mera jaganjaca bude i 700-800 dinara.

U mesarama je jagnjetina daleko skuplja. Kilogram celog jagnjeta, polovina ili četvrtina prodaje se za 1.700 dinara i u tu cenu ulazi samo meso bez iznutrica i glave.

Po nižoj ceni, za oko 1.400 dinara, može se kupiti polovina ili četvrtina jagnjetine uz deo glave i iznutrice. Nigde se ne može kupiti samo kilogram jagnjetine.

Ovčar iz Ravnog Sela u opštini Vrbas Milenko Ćosić kazao je za „Dnevnik” da već ima kupaca koji su rezervisali jaganjce za nastupajuće praznike i da nema razloga da ih vodi na stočnu pijcu, kada na kućnom pragu može da proda stoku.

– Potražnja za jaganjcima je kao i svake godine, ali ovčari imaju sada u toru manje ovaca nego što su ih imali prošle godine pa se na tržištu žive mere oseća manjak životinja. Zato slabija ponuda stočarima daje mogućnost da jagnjace do 35 kilograma prodaju i po višim cenama nego što bi trebalo da koštaju, kada se izvede računica koliko pojedu i odbije novac od države za podsticaje – naveo je Ćosić.

I ovčar iz Hrtkovaca u opštini Ruma Milorad Čuletić ističe da jaganjaca ima manje, a da je potražnja za njima sada veća, kao i svake godine u vreme 1. maja, Đurđevdana i Vaskrsa.  

U stočnom fondu trenutno imamo ispod 1,5 miliona grla ovaca, a nekada ih je bilo na pašnjacima tri pa i pet miliona grla – kaže agrarni analitičar Čedomir Keco. – To je razlog zašto je kilogram žive mere jagnjetine dogurao do 600 dinara, sa izgledom da ta cena bude i viša.

Mada je ranijih godina prasetina bila skuplja od jagnjetine, sada su cene ovih mesa skoro izjednačene i, kako je naglasio Keco, ne mogu se više porediti. – Nemamo ni svinja ni ovaca. Prasad za tov i zamrznutu svinjetinu uvozimo, pošto nemamo svoju. Stočni fond ovaca je više nego dvostruko manji, mada još pokrivamo domaće tržište. Pojedini stočari ga i izvoze, ali nemamo organizovanog izvoza ovčijeg i jagnjećeg mesa, što je doprinelo da prasad i jaganjce kupujemo po istim cenama, znatno višim nego ranijih godina.

– Mada su sada cene žitarica i uljarica znatno niže nego prošle godine, kilogram žive mere jaganjaca je skuplji nego lane. Lane su se prodavali za 400 dinara po kilogramu, a sada koštaju 600 dinara – kazao je Čuletić. Po njegovim rečima ista roba u BiH je daleko skuplja, kilogram žive mere je preko 800 dinara kilogram. – Uoči praznika postoje izgledi da kilogram jagnjetine bude i 800 dinara, ukoliko se nastavi potražnja kakva je sada. U Sremu nema ni ovaca ni jaganjaca, a odnos ponude i potražnjnje diktira cene, bez obzira na to što je hrana jeftinija – kazao je Čuletić.

Izvor: Dnevnik