banner-image

EU fondovi pomažu razvoj poljoprivrede u Srbiji

Srbija će iz evropskog pretpristupnog fonda za pomoć poljoprivredi i razvoj sela – IPARD 2, do 2020. moći da iskoristi 175 miliona evra. Pomoćnik ministra poljoprivrede Dragan Mirković kaže za RTS da će taj novac pomoći razvijenimm poljoprivrednicima da postignu veću konkurentnost i dostignu standarde Evropske unije.

Dragan Mirković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je 20. januara Evropska komisija zvanično usvajila IPA program do 2020. godine i tim činom Srbiji stavila na raspolaganje 175 milona evra.

Mirković objašnjava da će taj novac moći da koriste i fizička i pravna lica, odnosno registrovana poljoprivredna gazdinstva.

„Sektori koji se koriste su proizvodnja mleka, mesa, voća i povrća. Za ostale proizvidnje biće dostupna mehanizacija – traktori do 100 kilovata, kao i pravljenje skladišnih kapaciteta“, ističe pomoćnik ministra privrede.

Mirković navodi da će morati da se uradi dobra priprema jer će nadzor biti jak pre, tokom i nakon investicije.

Prema njegovim rečima, novac iz ovog fonda koristiće pre svega razvijenim poljoprivrednicima da postignu veću konkurentnost.

Dodaje da će kroz nacionalni agrarni budžet biti dostupna sredstva za sve one koji su ispod minimuma koji moraju da ispune za IPARD, bilo da je to određeni broj hektara ili broj životinja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede ističe da će Srbiji taj novac biti dostupan kada se izradi pravni okvir i potpišu svi sporazumi sa Evropskom unijom, ali i kada se podignu administrativni kapaciteti sektora za ruralni razvoj.

Kako kaže, važno je da poljoprivredne stručne službe i lokalne samouprave budu obučene da daju korisnicima u trenutku objave javnog poziva, koji će biti raspiran već sledeće godine.

Mirković podseća da je prošle nedelje Vlada donela uredbu o otkupu 10.000 tovljenika po cenama od 170, 150, 140 dinara, zavisno od kategorije tovljenka. Dodaje da je dogovorena i razmena za 15.000 tona merkatilnog kukuruza.

„Sledeće nedelje očekujemo da robne rezerve počnu ugovaranje sa klanicama koje imaju predaru svinjskog mesa“, navodi Mirković.

Kada je reč o otkupu viška mleka od oko 6.000 malih mlekara, pomoćnik ministra privrede ističe da su preduzete prve mere, kao što je carinska zaštita za sir i maslac.

Dodaje da su dogovoreni razgovori sa proizvođačima i njihovim udruženjima, ali i onima koji se bave prerađivačkom industrijom.

Izvor: RTS