banner-image

Pčelarima sad treba sunce i razumevanje

Početak cvetanja bilja i voća, pčelarima nije dovoljan dokaz da je proleće počelo. Hladno vreme koje nas prati, za sada, ne ostavlja farmerima mnogo prostora za optimizam, kada je reč o budućem prinosu meda. S druge strane, najave nekih ratara da će bilje prskati preparatima opasnim za pčele, dodatno zabrinjava proizvođače u toj grani agrara.

Nema, srećom, informacija da su pčelari, protekle zime, imali veće gubitke pčela. Međutim, ovo hladno vreme može da ugrozi proizvodnju, jer je moguće da propadne deo cveta voća i drugog bilja – plaši se predsednik Društva pčelara „Jovan Živanović“ u Novom Sadu Miodrag Čupić. Ipak, on očekuje da se uskoro vreme prolepša.

„Sve je počelo da cveta, međutim, vreme je dosta hladno, pčele ne mogu da izlaze tako da će nam i ove godine izgleda dosta cveta ostati neiskorišćeno, odnosno neoplođeno. Radujemo se narednim danima, jer se već od četvrtka najavljuje toplije vreme“, kaže Čupić.

Pčelari ne mogu da utiču na klimatske prilike, kao ni na neke odluke ratara. Uljana repica još nije u cvetu, a kada uskoro bude – predviđeni su tretmani zaštite. Ima zaštitnih sredstava otrovnih za pčele, upozorava Čupić i navodi poslednji primer u Kaću.

“Upravo su nam najavili iz Kaća, da će uljana repica biti prskana između 8. i 10, na žalost preparatima koji su otrovni za pčele. To je inače zakonom zabranjeno, ali je sreća da nam je makar javljeno. S obzirom na to da je karenca 12 dana, pčelari su napravili priličnu uzbunu. Čak je i fitosanitarnoj inspekciji prijavljeno to tretiranje”, objašnjava Čupić.

On takođe podseća i na to da su pčelari dužni da između 1. i 30. aprila prijave veterinarima stanje u pčelinjacima. Na osnovu toga, već 15. aprila mogu Ministarstvu za poljoprivredu, odnosno Upravi za agrarna plaćanja da podnesu zahtev za subvencije.

(RTV)