banner-image

Polise najbolje čuvaju njive i staje

Kompanija Dunav osiguranje organizovala je danas u Vrarni, kod Šapca, edukativnu radionicu „Žene u agrobiznisu“ koja je imala za cilj da upozna  poljoprivredne proizvođače i nosioce poljoprivrednih gazdinstava sa mogućnostima koje ova kompanija nudi u o u oblasti osiguranja u  poljoprivredi.

Predstavnici Glavne filijale Dunav osiguranja u  Šabcu  prezentovali su ponudu kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede – useva, plodova i životinja, kao i osiguranje imovine.

„U želji da budemo pravi partneri poljoprivrednicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, nastojali smo da prilikom formiranja ponude u obzir uzmemo specifičnosti različitih delatnosti“,  rekao direktor Glavne filijale u Špcu  Predrag Stanišić,

Za osiguranike u Mačvanskom okrugu, kompanija Dunav osiguranje, je  preporučila osiguranje useva i plodova – pretežno žitarica, kao i plodova voća, od osnovnih rizika požara, grada i groma.

Godišnja premija za osiguranje pšenice po jednom hektaru površine na prosečan prinos od pet tona po hektaru  i ceni od 20 dinara za kilogram  iznosi 2.860 dinara, a kukuruza na prinos od osam tona po hektaru  i ceni od 15 dinara po kilogramu iznosi 3.036 dinara, rekao je Stanišić.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju osiguranje voća, na prinos od 1.000 kilograma, a po otkupnim cenama od ove sezone, iznosi premije za šljive iznosi 1.965 dinara, za jabuke 2.620 dinara, za osiguranje maline 9.356 dinara, a za jagode 6.550 dinara.

„Kada govorimo o osiguranju životinja od opasnosti uginuća, prinudnog klanja ili ubijanja nesrećnim slučajem ili zbog bolesti, iznos premije za osiguranje goveda (krava), na vrednost grla od 100.000 dinara, iznosi 6.750 dinara godišnje. Prilikom zaključenja polise osiguranja za goveda, kompanija odobrava popuste na broj životinja“, istakao je on.

Primera radi, za osiguranje pet i više grla kompanija odobrava  popust od 10 odsto, a za osiguranje 11 i više grla popust je 20 odsto,  rekao je Stanišić i dodao da je  u ponudi  i osiguranje drugih životinjskih vrsta kao što su svinje (za priplod i tov, po cenama od 500 do 4.500 dinara po grlu), kao i osiguranje ovaca, živine.

Na premiju ovih vrsta osiguranja plaća se porez od pet odsto, obrazložio je Stanišić.

„Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila osiguranje i isplatila ga u celosti vrši povraćaj premije osiguranja životinja, useva i plodova u iznosu od 40 procenata“,  rekao je  Stanišić.

Podsetio je  da je posle katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju prošle godine, ali i poplava u nekim delovima zemlje početkom ove godine, postoji interesovanje građana za osiguranje od ovog rizika, šta ranije nije bio slučaj.

On je ukazao da je na području Šapca, gde je ukupna šteta na usevima iznosila više od milijardu dinara, u prošlogodišnjim poplavama bilo poplavljeno više od 7.000 hektara poljoprivrednih površina.

Međutim, zbog nezavidne materijalne situacije i niskog stepena svesti građana o potrebi osiguranja imovine, mali broj građana se opredelio za osiguravajuće pokriće rizika od poplave, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, cena osiguranja od poplave zavisi od predmeta osiguranja, da li su u pitanju stambeni, komercijalni i industrijski objekti, objekti u izgradnji, usevi, motorna vozila, a takođe zavisi i do  osigurane sume kao i od učestalosti rizika na području za koje se zaključuje osiguranje.

„Građane najčešće zanima cena osiguranja stambenih objekata kako u gradskoj tako i u seoskoj sredini. Naveo bih da paušalno osiguranje poljoprivrednog gazdinstva – pri čemu su osigurane sve zgrade, stvari domaćinstva, priključne mašine i alat, životinje i zalihe proizvoda – iznosi 8.183 dinara godišnje, i to za prosečno gazdinstvo vrednosti od oko pet miliona dinara. Ukoliko se ugovori i pokriće rizika od poplave, za ovo domaćinstvo premija osiguranja se povećava za 2.891 dinar godišnje“,  kazao je Stanišić.

Za stan površine 65 kvadrata, sa svim stvarima u domaćinstvu, uz maksimalnu sumu osiguranja, osiguranje od osnovnih požarnih rizika bez uključenog rizika od poplave košta oko 800 dinara mesečno, odnosno sa ugovorenim rizikom od poplave, u zavisnosti od ugovorene sume osiguranja, od 900 do 1.200 dinara mesečno, rekao je on.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva i vlasnica etno kuće Albedo, Milojka Kovačević je istakla da je prethodnih godina dosta uložila u sam posao ali da je zainteresovana da ubuduće ozbiljno razmišlja i o osiguranju svog gazdinstva.

Ona je naglasila da se seoskim turizmom bavi više od devet godina, i da je shvatila značaj koji osiguranje ima za bilo koji, pa i posao kojim se ona bavi.

„Čast mi je da sam domaćin danas jednog ovakvog skupa jer je ovo prilika da se na jednom mestu susretnu predstavnici osiguravajuće kuće i poljoprivredni proizvođači. Ja, kao i drugi, treba da razmislimo da je osiguranje preko potrebno za naš posao“, istakla je ona.

Poljoprivrednik Milisav Marinković iz Šapca rekao je da on preko kompanije Dunav osigurnje osigurava tri hektara višanja, tri hektara šljiva, 20 ari malina kao i ratarske useve.

„Bilo je godina kada ima štete i kada je nema.Ove godine nije bilo štete, ali ja osiguravam svake godine….Ljudi se u ovom kraju dosta bave ratarskim kulturama a ne znaju da je osiguranje za ratarske useve veoma povoljno. Ne mogu da shvatim da gledaju u nebo i čekaju kad će da rakete budu ispaljene, umesto da se osiguranjuu“, naglasio je on.

On je podsetio da država u vidu subvencija vraća 40 odsto od ovog osiguranja i ukazao da je povraćaj za ovu godinu on već dobio.

Poljoprivrednik Obrad Kuzmanović iz Bogosavca, istakao je da su njegova iskustva sa osiguranjem voća veoma dobra, da je prošle godine imao štetu većih razmera, ali je sve rešeno na najbolji mogući način.

On je preporučio svim komšijama da osigurajaju svoje poljoprivredne useve jer je to jedini način da osiguraju i svoj posao.

(Agropress)