banner-image

Srpska poljoprivreda ne može napred

Srpska poljoprivreda nije konkurentna na evropskom tržištu pre svega zbog toga što nema odgovarajuće podsticaje, a uz to je i opterećena visokim kamatnim stopama na kredite, izjavio je generalni direktor kompanije „Global sid“ Saša Vitošević.

Učestvujući na dvodnevnom forumu u Subotici „Hrana za Evropu – Agroprivreda Srbije u pretpristupnom periodu“, on je istakao da Srbija ima dovoljno obradivog i kvalitetnog zemljišta, modernu tehnologiju i znanje, ali da uprkos tome poljoprivreda nije konkurentna.
Vitošević je Tanjugu rekao da u ukupnom prihodu prosečne evropske farme podsticaji utiču čak sa 40 odsto dok „u Srbiji, nažalost, u nekim poljoprivrednim delatnostima subvencije uopšte ne postoje“.

Navodeći kao primer svoju kompaniju „Global sid“, koja se bavi organskom proizvodnjom mleka i mesa i najveći je pojedinačni proizvođač organskog mleka u Evropi, Vitošević je rekao da stočari u Srbiji imaju 2,6 puta manje podsticaje odsvojih kolega u EU.

„Istovremeno, imamo potpuno otvorene granice zbog primene Sporazuma o slobodnoj trgovini, tako da smo potpuno izloženi jakoj konkurenciji evropskih farmera i to je glavni razlog nekonkurentnosti domaćih proizvođača, na koji ne možemo da utičemo“, rekao je on.

Vitošević je naveo da su velike prepreke u jačanju konkurentnosti domaće poljoprivrede i kamatne stope, koje u Srbiji iznose od šest do osam odsto, dok su u EU između jedan i dva procenta.

Treći bitan činilac, koji utiče na konkurentnost srpskog agrara jeste, kako tvrdi, nerealan kurs dinara, koji proizvođače u Srbiji čini dodatno nekonkurentnim, ukoliko žele da izvoze svoje proizvode.

On je ocenio da su u takvim uslovima privređivanja srpskim poljoprivrednim proizvođačima „vezane ruke“ i dodao da kompanija koju vodi ima savremenu tehnologiju, da je smanjila troškove proizvodnje koliko god je to moguće, a da opet posluje s gubitkom.

„To na kraju rezultira padom proizvodnje, odnosno ceo sektor poljoprivrede ne raste“, zaključio je Vitošević poručivši da poljoprivredni proizvođači žele da imaju iste uslove kao njihove kolege u okruženju.

(Agropress)