banner-image

U Nacionalnoj laboratoriji još škripi

Najave ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević-Bošković, da će Srbija do kraja godine konačno dobiti referentnu laboratoriju za ispitivanje mleka, izgleda da se obistinjuju. Ili bar delimično jer, kako „Politika” saznaje, laboratorija za mleko u Batajnici kompletno je opremljena, ali nedostaju „još samo kadrovi”. I pored toga što je godina na izmaku u ministarstvu veruju da će ispuniti taj plan.

– Obezbedili smo svu neophodnu opremu. Ostalo je da zaposlimo stručne ljude i obučimo ih za posao. Kada smo pre tri godine ponovo pokrenuli ovaj projekat zatekli smo potpuno zapušten i neuslovan prostor. Trebalo je vremena da se sve dovede u funkcionalno stanje – ističu u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede.

Srbija ima oko 36.000 proizvođača mleka. Obim ispitivanja će, kažu, ipak biti uslovljen „periodom uhodavanja i organizovanja službe za prikupljanje uzoraka u mlekarama na terenu”. Primarna će biti kontrola kvaliteta i bezbednosti sirovog mleka, ali će se raditi i analize na prisustvo mikotoksina.Ipak, trenutne mogućnosti Nacionalne referentne laboratorije, koja je zvanično otvorena u martu ove godine, izuzetno su skromne.

Prazne reči

Od 19 zaposlenih platu prima svega četvoro laboranata. Radi samo Fitosanitarna laboratorija za ispitivanje biljnih štetočina. To je naravno daleko od konstatacije koju je iznela ministarka prilikom presecanja vrpce u Batajnici da se time „zaokružava proces kontrole hrane u Srbiji”.

Nacionalna referentna laboratorija, na koju čekamo decenijama, do sada je više puta zvanično otvarana. Pre ministarke Bogosavljević-Bošković otvarao ju je i Saša Dragin još 2009. U javnosti je sa pravom poređena sa Skadrom na Bojani. Izgradnja je počela 2004. a do sada je iz fondova EU u nju uloženo oko 7,8 miliona evra. Jedno vreme čak su dogovorene novčane tranše bile obustavljene zbog javašluka na terenu. Navodno, po pisanju medija, nije se znalo gde je završila skupa oprema za opremanje laboratorija.

– Tačno je da je EU bila nezadovoljna progresom koji je Ministarstvo ostvarivalo u periodu od 2008. do 2012. godine, ali se ne navodi da se nije znalo gde se oprema nalazi. Pre tri godine privremeno su obustavljene dalje investicije zbog odsustva volje da se projekat okonča i osposobe laboratorije – tvrde u Ministarstvu.

Kasni zato što tom poslu niko nije pridavao odgovarajući značaj. Mnoge „mašine i oprema bile su neobezbeđene, neispravne, bez urađenih neophodnih servisa i potrebnog održavanja”. Kažu da je nakon pozitivnih pomaka Ministarstvo dobilo saglasnost da za ove namene može ponovo da potražuje sredstva i da su ti rezultati navedeni u izveštaju o napretku Srbije po pitanju EU integracija.

Međutim, za potrošače najvažnije nezavisne analize ispravnosti i kvaliteta hrane, ostataka antibiotika i pesticida u namirnicama, moraćemo još da sačekamo. Nedostatak ovih ispitivanja u Referentnoj nacionalnoj laboratoriji, koja bi bila kapa svim ostalim komercijalnim laboratorijama, glavne su zamerke predstavnika potrošačkih organizacija. Smatraju da i dalje ne postoji ustaljen državni sistem kontrole kome se veruje, posebno u situacijama kada se pojave slučajevi trovanja ili sumnje u neispravnost namirnica. To su situacije u kojima je država do sada uglavnom pokazivala tromost, jer velike afere sa hranom (aflatoksini u mleku, poreklo zamrznutog mesa, ispravnost uvoznog voća) često su ostajale bez brzih odgovora. jer su se čekale laboratorijske analize iz inostranstva.

U Ministarstvu kažu da ne poseduju akreditacije za analize hrane, jer je preduslov da bi jedna laboratorija uopšte ušla u taj proces da počne da ispituje uzorke.– Obezbedili smo podršku EU za nastavak projekata. Imamo saglasnost, da shodno potrebama, koristimo sredstva iz evropskih fondova za završetak opremanja i poslednje laboratorije u kompleksu, one za fizičko hemijska ispitivanja hrane – zaključuju u Ministarstvu.

(Politika)