banner-image

Klub 100P plus zahteva smenu ministarke poljoprivrede

Udruženje poljoprivrednika Klub 100P plus uputilo je nadležnim zahtev da se iz skupštinske procedure povuče Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zatražilo hitnu smenu ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković. Poljoprivrednici okupljeni u ovom udruženju naveli su u saopštenju dostavljenom “Agrosmartu” da će, ukoliko ovi zahtevi ne budu usvojeni, biti prinuđeni da radikalizuju proteste.

-Nećemo dozvoliti da nam otmete dedovinu i da nas lišite osnovnog sredstva za rad, koje nam je i ustavom zagarantovano. Uloga ministra poljoprivrede je da štiti domaća registrovana poljoprivredna gazdinstva, a ne da favorizujetajkune i takozvane investitore. Ovim predlogom zakona ministarka je dokazala da ne brine o poljoprivrednim proizvođačima jer je dovela do diskriminacije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, a naročito u Vojvodini, na koju se ovaj predlog zakona najviše odnosi – navodi se u saopštenju.

Gde je parlog u Vojvodini?

Klub 100P plus poručio je da u izradi novog zakona moraju da učestvuju, pored pravnika, samo oni na koje se taj zakon direktno odnosi.

-Tvrdimo da su udruženja poljoprivrednika koja su učestvovala u donošenju ovog predloga i na koje se ministarstvo poziva, ustvari udruženja bezzemljaša i ljudi koji nisu poljoprivredni proizvođači. Na insistiranje da nam pokaže neobrađeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini, ministarka se oglušila, te smatramo da smo u pravu kada tvrdimo da takvog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini nema. Kada je o uzurpiranom poljoprivrednom zemljištu reč, uzurpatori su poznati i Ministarstvu i lokalnim samoupravama u čijim upravama sede, u 90 odsto slučajeva, članovi vladajuće koalicije – stoji u saopštenju uz ocenu da će, ako ovakav zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini gde se i nalazi 90 odsto obradivog državnog zemljišta.

– Ovim zakonom se ne pokazuje ni dobra volja, a kamoli dugoročna strategija Srbije što se tiče poljoprivrede. Da li zemlju treba da obrađuju takozvani investitori ili porodična poljoprivredna gazdinstva? Poljoprivredno zemljište u Nemačkoj obrađuju Nemci, u Danskoj Danci, u Engleskoj engleski poljoprivrednici, pa tako i u Srbiji poljoprivredno zemljište treba da obrađuju samo naši poljoprivrednici. Tvrdimo da takozvani investitori neće ostvariti kooperantske odnose sa “malim” poljoprivrednim gazdinstvima. Primer za to je mlekarstvo u Srbiji, poručuje Klub 100Pplus, koji je apelovao i na predsednika Srbije Tomislava Nikolića da, kao dete sa sela I neko ko bi trebalo da razume problem paora, ne dozvoli da ovaj “sramni I otimački zakon” bude usvojen.