banner-image

Peršun možete brati cele zime

Peršun se gaji zbog zadebljalog korena, a u zaštićenom prostoru zbog listova. Uglavnom se gaje sorte koje daju zadebljali koren i dobru lisnu rozetu (sorte korenastog) ili sorte koje obrazuju samo listove (a tanak koren).

Lisna rozeta korenastog peršuna sastoji se od 15-20 listova a kod lisnatog u toku vegetacije formira se i do 180 listova. Lisne drške mogu da budu različite dužine. List je složen, neparno perast, sa srednje usečenim liskama koje imaju slabo ili srednje nazubljen obod. Površina liske je glatka i ravna, kod nekih sorti naborana, naročito na periferiji lista (kudravi peršun).

Koren lisnatog peršuna je žiličast, jako razgranat, a korenastog zadebljao. Po formi je konusan ili vretenast, slabije ili jače izdužen, u zavisnosti od sorte. Boja korena je bela ili žućkasta.

Lisnati peršun formira poluuspravnu rozetu, listovi su tamnozeleni, glatkog oboda, sjajne površine, sa dugim zelenim lisnim drškama. U svežim listovima ima i do 350 mg vitamina C.

Peršun se gaji (sorte zelena perla, klivi i dr.) u plastenicima bez grejanja i uz pokrivanje agrotekstilom u jesen za zimsku potrošnju, odnosno u rano proleće, februara, za prolećnu upotrebu. U plastenicima peršun se gaji iz rasada ili direktnom setvom, zatim setvom ili sadnjom u saksije i “presađivanjem” korena proizvedenog na njivi ili bašti. Najuspešnija proizvodnja lisnatog peršuna jeste iz rasada proizvedenog u kontejnerima ili saksijama.

Za proizvodnju u plastičnim tunelima seje se u avgustu-septembru u kontejnere, sadi u oktobru-novembru, a ubira u toku zime.

Za gajenje u saksijama seje se direktno (sredinom avgusta) ili se prvo proizvodi rasad (setva krajem jula) i onda sadi u saksije za oko tri nedelje. Sadi se 3-5 biljaka u saksiju prečnika 8-10 cm. Na temperaturi od 10 do 12°C u objektu list peršuna dospeva za tržište za 55-70 dana.

Lišće se može dobiti i iz izvađenog korena peršuna. Koren proizveden na njivi ili bašti vadi se krajem avgusta i sadi u tunele ili leje, u zemlju bogatu organskom materijom, iz koga se ubrzo razvijaju mladi listovi. Posle sadnje održava se temperatura od 10 do 15°C, uz umereno zalivanje i intenzivno provetravanje.

(Novosti)