banner-image

GMO sve više udaljava SAD i Evropu

Razlike između SAD i EU po pitanjima kao što su genetski modifikovani usevi i hormonski tretirana govedina mogle bi podriti sporazum o slobodnoj trgovini.

To je izjavio sekretar za poljoprivredu američkog Ministarstva poljoprivrede Tom Vilzak.

EU i SAD se nadaju da će zapečatiti sporazum o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama (TTIP) koji bi obuhvatio trećinu svetske trgovine i gotovo polovinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Kako prenosi agencija Rojters, dve strane su ostvarile ograničen napredak posle 11 rundi pregovora, međutim, poglavlja o hrani i poljoprivredi imaju tendenciju da postanu najmučnija u trgovinskim pregovorima. 

„To neće biti laki razgovori. Mi znamo da postoje ozbiljni problemi“, rekao je Vilzak na konferenciji o izgledima poljprivrede u EU, čiji je domaćin Evropska komisija. 

On je izdvojio tri pitanja na koja treba obratiti pažnju: evropsko protivljenje američkom izvozu hormonski tretirane govedine, zatim izvozu genetski modifikovanih organizama, kao i američko protivljenje sistemu EU o geografskom poreklu ili oznakama zaštite porekla. 

„Ako se ne posvetimo rešavanju tih teških, zahtevnih pitanja … ako odlučimo da se ne bavimo njima jer su previše teška, onda, po mom mišljenju, nećete imati TTIP“, rekao je Vilzak novinarima. 

„Interesi poljoprivrede u SAD, sami po sebi, nisu politički dovoljno snažni da bi sporazum prošao, ali su svakako dovoljno snažni da zaustave sporazum o kom se pregovara“, dodao je on. 

SAD tvrde da je nauka dokazala da su američki proizvodi, od genetski modifikovanih useva do hormonski tretirane govedine, bezbedni, ali te tvrdnje nailaze na sumnju u većem delu Evrope. 

Geografski indikatori porekla u EU predstavljaju listu od više od 1.000 proizvoda, od šampanjca do šunke iz Parme, i kamen su temeljac poljoprivredne i trgovinske politike EU. Indiaktori imaju za cilj da osiguraju da samo proizvodi iz određenih regiona mogu da nose određeno ime. SAD, međutim, smatraju da to predstavlja protekcionizam. 

Poput Vilzaka, komesar EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Fil Hogan, navodi da je ostvaren napredak u pregovorima, ali da je potrebno da sporazum bude pravedan prema obema stranama.

(Tanjug)