banner-image

Srpska poljoprivreda vraća se na pravi kolosek

Osamnaest meseci nakon strahovitih poplava koje su ugrozile egzistenciju nekoliko hiljada malih poljoprivrednih domaćinstava, srpska poljoprivreda se polako vraća na pravi kolosek zahvaljujući pomoći Evropske unije i FAO.  

Drugi krug pomoći poljoprivrednicima u centralnim i zapadnim krajevima Srbije, započet ovoga leta, polako se privodi kraju.

Kako bi što pre stali na svoje noge i ponovo pokrenuli proizvodnju, više od 4.700 poljoprivrednih domaćinstava je dobilo neki od vidova pomoći u drugom krugu, a od početka programa pomoć je dobilo skoro 34.000 domaćinstava.

Oko 5.000 domaćinstava u 29 opština je ove jeseni primilo pakete semena i đubriva za jesenju setvu pšenice i ječma. 

I podela sadnica voća se nastavlja. Već narednog proleća će procvetati oko dva miliona sadnica šljive, trešnje i višnje, kao i maline, koje su dobili poljoprivrednici kroz ovaj program podrške.

U proteklih šest meseci ukupno je isporučeno i montirano 856 plastenika sa sistemom za navodnjavanje. Značaj plasteničke proizvodnje se ogleda u tome što pruža mogućnost poljoprivredniku da kontroliše uslove u kojima biljke rastu i napreduju. Pojedini usevi, poput zelene salate, mogu se gajiti u plastenicima i van sezone.

“Isporuka i montaža plastenika, odnosno podrška plasteničkoj proizvodnji, predstavljala je jednu od najzahtevnijih aktivnosti u okviru projekta”, izjavio je Aleksandar Mentov, nacionalni mendžer projekta FAO u Srbiji. “Obaveza poljoprivrednika je bila da pripreme zemljište za postavljanje plastenika, dok je FAO kontrolisao kvalitet i pravilnu montažu plastenika. Naši eksperti su neprekidno bili na terenu, u kontaktu sa našim korisnicima, a po potrebi su davali i savete o plasteničkoj proizvodnji”. Osim uvek svežeg povrća na stolu, dobro organizovana plastenička proizvodnja obezbeđuje poljoprivrednicima i dodatne prihode koje ostvaruju prodajom viška proizvoda na lokalnim pijacama.     

Nabavku novih plastenika je finansirala Evropska unija a FAO sproveo tehnički nadzor nad postavljanjem i montažom i očekuje se da će ovi plastenici trajati godinama.      

“Ovi plastenici su daleko kvalitetniji od onih koje smo predhodno imali,” rekao je Dragan Tadić iz sela Sovljak. “Sada možemo da proizvodimo i rasad povrća. Planiramo da postavimo grejanje u plasteniku kako bismo mogli da obezbedimo još bolje uslove za napredak biljaka. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u ovim teškim vremenima i dali nam nadu u bolje sutra za našu porodicu”. 

Imajući u vidu značaj koji ima stočarska proizvodnja u Srbiji, još jedan od veoma bitnih aspekata rada EU i FAO na pružanju pomoći poljoprivrednicima nakon poplava jeste nabavka žive stoke. Više od 100 proizvođača stoke je dobilo prasad i suprasne nazimice koje su već sada u njihovim oborima.

Osim ovih aktivnosti koje se sprovode u okviru programa Evropske unije, FAO je iz sopstvenih sredstava obezbedio pomoć za 7.431 domaćinstava u zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije, donirajući 2.378 tona stočne hrane.

U narednim nedeljama se očekuje i isporuka košnica za 135 pčelara koji će dobiti po sedam košnica.       

Sa krajem ove kalendarske godine, ne završavaju se aktivnosti namenjene pomoći srpskim poljoprivrednicima. Još jedanaest opština uključuje se u program podrške i početkom 2016.godine dobiće prve pakete pomoći. To su opstine: Bogatić, Vladimirci, Mionica, Despotovac, Zaječar, Kladovo, Svrljig, Boljevac, Knjaževac, Negotin i Majdanpek.