banner-image

Banatska lenija diže plastenike za budućnost

Udruženje poljoprivrednika „Banatska lenija“ iz Kikinde, uz pomoć „Delta fondacije“, otvoriće nezaposlenim sugrađanima  vrata poljoprivrednog inkubatora i omogućiti im da steknu preduzetničke veštine i znanja u plasteničkoj proizvodnji, kako bi nakon toga imali siguran posao u rukama i obezbeđene prihode za svoja domaćinstva.

„Banatska lenija“ jedna je od organizacija koje će učestvovati u projektu „Zasad za budućnost“, koji je „Delta Fondacija“ pokrenula lane, zajedno sa „Trag fondacijom“, s ciljem da podrži udruženja koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom po principu socijalnog preduzetništva. Kikindsko udruženje najpre je ušlo u uži izbor, pre dva dana je na javnoj odbrani projekata održanoj u Hotelu „Park“ u Beogradu predstavilo projekat, a potom je dobilo zeleno svetlo da pokrene „plastenike za budućnost“, u kojima će obučavati buduće stanare. Za sada, u ovoj godini, u tri plastenika ući će tri porodice koje su kategoriji teško zapošljivih, a u „Banatskoj leniji“ nadaju se da će kroz obuku proći i potrebne veštine u plasteničkoj proizvodnji steći 36 korisnika.

– Već imamo iskustva u tome jer smo pre dve godine, zajedno sa lokalnom samopravom i organizacijom USAID, podigli plastenike i osnovali poljoprivredni inkubator. Sada će, uz pomoć „Delta fondacije“ biti proširena povrtarska proizvodnja i unapređen kvalitet krajnjeg proizvoda. Očekujemo da porodice s teritorije naše opštine, inače teže upošljive grupe, nakon praktične i teorijske obuke koju će u plastenicima dobiti, registruju gazdinstva i započnu svoje poslove – objašnjava u razgovoru za Agrosmart predsednik Upravnog odbora „Banatske lenije“ Nikola Filipović.

Princip po kojem funkcioniše kikindski poljoprivredni inkubator je takav da po ulasku u plastenike, a nakon edukacije o proizvodnji povrća u zatvorenim prostorima, budući povrtari i članovi njihovih porodica uz pomoć mentora zasnuju i vode proces proizvodnje, što je zapravo praktični deo obuke. Planirane su i studijske posete renomiranim proizvođačima, obilasci izložbi i sajmova, a svi, i mentori i korisnici, imaće svoje obaveze koje podrazumevaju vrednoću, pohađanje obuka i domaćinski odnos ka proizvodnji.

Projektna menadžerka udruženja „Banatska lenija“ Biljana Viduka iz kompanije „Speskom konsalting“ ukazuje na to da je zapošljavanje veoma važan aspekt „Plastenika za budućnost“.

-Na ovaj način stiču se znanja i preduzetničke veštine i korisnicima se zapravo daje najveća vrednost današnjeg vremena – posao. Kada izađu iz inkubatora, stanari postaju kooperanti članica „Banatske lenije“, a u godini pred nama radićemo na podizanju preduzetničkog duha korisnika, stvaranju radnih obaveza i rada u grupi – naglašava Biljana Viduka dodajući da će se efekti projekta „Plastenici za budućnost“ ogledati i u povećanju proizvodnje povrća, mogućnosti organizovanog otkupa za poznatog kupca i postizanju dodate vrednosti u ovoj vrsti poljoprivrede kroz preradu, pasterizovanje, pakovanje tih proizvoda.  

Inače, najbolje razrađene projektne ideje „Delta fondacija“ podržava ne samo finansijski već omogućuje korišćenje drugih neophodnih resursa, poput stručne podrške, opreme, sadnog materijala… U okviru projekta „Zasad za budućnost“ ova fondacija dodeliće 18 miliona dinara.

(Agrosmart)