banner-image

I kad dobiju njive u restituciji, u njih neće moći 30 godina

Ko u restituciji dobije zemljište, narednih trideset godina neće moći slobodno da raspolaže njim, nego će ući u ovaj proces u svojstvu zakupodavca, umesto Republike Srbije, i biti dužan da trpi postojeće ugovore – izjavio je danas potpredsednik vojvođanske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja, na kojem je razmotran način zaštite narušenih prava poljoprivrednika proisteklih iz Zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Naime, kada je o vraćanju imovine, odnosno poljoprivrednog zemljišta reč, izmenama Zakona predviđeno je da, ukoliko se promeni vlasnik na državnom zemljištu kroz postupak restitucije, biće dužan da trpi zakup zasnovan na svom zemljištu do isteka ugovorenog zakupa.

Bogaroški je dodao da su to „neki novi momenti koji su se još pojavili“.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Vojvodine, učesnici sastanka dotakli su se i pitanja smanjenih subvencija.

-Ove godine se suočavamo sa tri puta manjim subvencijama, a pritom u regionu nema manje subvencije od 200 evra po hektaru. Bilo je reči i o obećanju Ministarstva poljoprivrede da će odmah po usvajanju izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu krenuti da radi na nacrtu novog zakona, koji treba da utvrdi zaštitne mehanizme za naše poljoprivrednike prilikom kupovine zemljišta kupaca iz inostranstva od 1. septembra 2017. godine. Dakle, vreme curi i ovo je krajnji momenat da se krene u taj posao, krajnje vreme da se vodi ozbiljna agrarna politika i krajnji je momenat da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede opredele budžet u skladu sa Zakonom. Dakle minimum pet posto republičkog budžeta kako bi se isplatile subvencije, neophodne da bi poljoprivrednici mogli da funkcionišu i istrpe bilo kakvu vrstu konkurencije – kazao je Bogaroški.

– Novca u republičkom budžetu nikada nema dovoljno, ali sam siguran da u preraspodeli postojećih sredstava mogu da se nađu sredstva,a ne spuste naše poljoprivrednike na najnižu direktnu subvenciju koja postoji na teritoriji Evrope. To je jedva 35 evra, u odnosu na 200 evra u okruženju. To neće moći da se izdrži i što će dovesti do ozbiljnog pada poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini.

Današnjem sastanku prisustvolali su Asocijacija poljoprivrednika, Regionalna kancelarija za ruralni razvoj Subotica, Udruženje Futoški kupus, Vojvodina Agrar, Opštinsko udruženje poljoprivrednika Stara Pazova, Vršački ratari, Udruženje poljoprivrednika Stajićevo i Klub 100P plus.

Miroslav Kiš, predsedavajući Asocijacije poljoprivrednika istakao je da je stav ovog udruženja da su kada je reč o subvencijama, poljoprivrednici cele naše zemlje više nego ugroženi.

Kada je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu, pre više od mesec dana je Zakon donesen, ali nema i podzakonskih akata.

-Po nama Zakon se ne može primeniti, ali imamo utisak da lokalne samouprave rade mimo Zakona i da će biti problema. Programi neće biti na vreme doneti, a lokalne samouprave kada Zakon bude primenjen biće uskraćene za sredstva koja im pripadaju, kazao je on, a prenosi pres služba Vlade Vojvodine.

(Agrosmart)