banner-image

Pokrajina: Hitno povući zaključak Vlade Srbije o zemljištu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kritikovao je danas Vladu Srbije zbog zaključka donetog 11. marta, kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova, dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste do početka maja i da istovremeno plate naknadu za njeno korišćenje.

Zaključak je donet na predlog Ministarstva poljoprivrede i jutros je podeljen poljoprivrednicima u Somboru, gde paori tvrde da je uzurpirano više od 5.000 hektara državne zemlje, a potpisao ga je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Lokalnim samoupravama se preporučuje da se ta naknada plati po osnovu vansudskih poravnanja u iznosu prosečne cene zakupa na teritoriji Srbije, odnosno Vojvodine, ukoliko se zemljište nalazi na teritoriji pokrajine.

Bogaroški je na konferenciji za novinare kazao da na sajtu Vlade Srbije nema ovog dokumenta, ali da se njegov sekretarijat već obratio Ministarstvu i zatražio da ga dostavi pokrajinskoj administraciji.

Bogaroški je kazao da je Vlada donela zaključak u kojem se preporučuje da se izuzetno u 2015. i 2016. godini, dozvoli onima koji uzurpiraju državno zemljište, da prijave sami svoju uzurpaciju do 1. maja, te da se sa njima zakljuci vansudsko poravnanje, gde će cena biti prosečna za iznajmljivanje na teritoriji Vojvodine.

“Ovo je nešto što do sada nije viđeno, mi smo kao pokrajinski sekreterijat i pokrajinska vlada više puta upozoravali da je ovaj zakon katastrofalan, da su neprecizne odredbe i da će biti puno problema, ko i da će situacija eskalirati u Somboru i preliti se na celu Srbiju”, kazao je Bogaroški.

Prema njegovom mišljenju, ovaj zaključak govori o tome da će uzurpacija moći da bude legalizovana, i to za manje nego što je cena licitacije, iako je zakonom propisano da se uzurpatorima mora naplatititrostruka zakupnina ili lokalna samouprava ima obavezu da ima skine useve sa te zemlje.

“Da li je to poruka da ono što do sada nije zauzeto, može kao na Divljem zapadu da se zauzima. Da li sada svaki poljoprivrednik u opštinama gde nije bilo licitacije, može da zabode svoju zastavicu i da se nagodi sa Ministarstvom u pola cene? Ovaj zaključak mora hitno da se povuče, jer je nezakonit i neustavan, a ministartsvo mora hitno da se izjasni ko su uzurpatori zemljista u Somboru”, poručio je on.

Zapitao je i šta je sa obećanjem ministarke poljoprivrede Snežane Bošković Bogosavljević da će biti kažnjeni svi koji su uzurpirali državno zemljište, jer je i ona najavila u Somboru da će uzurpatori morati da plate trostruku cenu.

Ponovio je da je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu loš, te da je potrebno hitno napisati novi i to “od početka”, jer je situacija iz Sombora dokaz da je “zakon pao na prvom koraku”.

“Sreća je što su raspisani izbori pa možda ministarka više neće biti ministarka u sledećem mandatu”, dodao je Bogaroški.

Podsetio je i da su inspektori Ministartsva poljoprivrede bili na terenu u Somboru, ali da zapisnik nikada nije ugledao svetlost dana, dok pokrajina nema nadležnost da rešava ove probleme.

Poljoprivrednici iz Sombora održali su krajem februara protest tokom kojeg su ukazali na probleme sa državnim poljoprivrednim zemljištem. Nekoliko desetina poljoprivrednika iz Gakova i Rastina kod Sombora spavali su više od nedelju dana na njivama, protestujući protiv uzurpacije državne poljoprivredne zemlje na teritoriji tog grada.

Početkom marta Gradska uprava u Somboru optužila je Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još uvek nije izdato u zakup poljoprivrednicima.

(Autonomija)