banner-image

Hrvatska ostaje bez 332 miliona evra za ruralni razvoj?

Iako je ministar poljoprivrede Davor Romić još prije tri tjedna, prigodom posjeta Osječko-baranjskoj županiji, najavio da će za najviše deset dana donijeti odluku o sudbini ključne mjere iz prošlogodišnjeg natječaja Programa ruralnog razvoja, Mjere 4, to se još uvijek nije dogodilo.

Radi se, podsjetimo, o Programu ruralnog razvoja od 2014. do 2020., prema kojem su Hrvatskoj svake godine na raspolaganju 332 milijuna eura. Za Mjeru 4 vladao je veliki interes, a samo su iz istočne Hrvatske aplicirani projekti vrijedni stotine milijuna eura. Međutim, zbog sumnji da je natječaj za tu mjeru izrađen kako bi pogodovao pojedinim ministrovim “igračima”, provedba, tj. dodjela novca, i to unatoč tomu što je za neke od njih čak i donesena odluka o prihvaćanju projekata, još je neizvjesna.

Na upit o tome, poslan prije tri dana, ministar Romić nije odgovorio. Međutim, sudeći prema planu za raspisivanje natječaja za mjere Programa ruralnog razvoja u ovoj godini, koje su objavljene na internetskoj stranici www.ruralni razvoj.hr, a koje mnogi ocjenjuju katastrofalno neambicioznima, Hrvatska bi zauvijek mogla ostati bez mogućnosti povlačenja 332 milijuna eura iz 2014. godine. Naime, prema Programu ruralnog razvoja, Hrvatska od 2014. godine ima na raspolaganju svake godine 330 milijuna eura, što je 50 posto “prihoda” hrvatske poljoprivrede godišnje. Nažalost, novac za 2014. i 2015. godinu do danas nije ugovoren niti je potrošen, a budući da se primjenjuje pravilo N plus, koje kaže da se novac iz 2014. mora ugovoriti u 2016. godini, velika je vjerojatnost da će on biti zauvijek izgubljen.

“Programi ruralnog razvoja posebno su osjetljivi, a naši poljoprivrednici s pravom puno od njih očekuju, jer im je to gotovo polovina prihoda (plaća), ali novi ministar nikako da počne donositi odluke. Razumijemo da postoje problemi, ali izgleda kako ministar Romić ne shvaća da je on na tom mjestu kako bi probleme rješavao i donosio odluke. Kakva god sudbina prvog natječaja bila, ona je do danas već morala biti jasna za sve sudionike natječaja. Već se trebao vidjeti jasan plan i uvjeti za buduće natječaje Mjere 4, a jedino je jasno da ministar Romić, očito valjda pod velikim pritiskom, planira prvi natječaj Mjere 4 tek za prosinac ove godine. Na sva pitanja koje postavljamo dobijemo odgovor da su to trebali ‘oni prije njih završiti, da su oni krivi, da su naši seljaci imali prigovore da je EU imala pregovore i da su oni u čudu jer ne znaju što da rade’, a nesvjesni su da je upravo nečinjenje jedna od najvećih šteta za našu proizvodnju”, kaže nam poljoprivrednik iz Slavonije koji se javio na natječaj.

Dok su ostale članice Europske unije daleko poodmakle u provedbi Programa ruralnog razvoja i već povukle značajna sredstva za jačanje konkurentnosti i razvoj sela, u Hrvatskoj je on kasnio gotovo dvije godine i to, kako se već više puta pisalo, zbog nesposobnosti i nesnalaženja ekipe prethodnog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

Ako se, pak, analizira dosadašnji rad Davora Romića, iako je jedan od rijetkih stručnjaka koji je zasjeo u fotelju ministra poljoprivrede, mnogi kažu da se još uvijek dalje od toga nije pomaknuo.

Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskog župana, kaže kako su sredstva za razvoj sela i povećanje konkurentnosti još u rukama ministra poljoprivrede.

– Ključno je to što ministar Romić ne provodi ni jedan od programa političkih stranaka koje su ga izabrale, a i Vlada RH nema smjernice razvoja poljoprivrede, što hrvatsku poljoprivredu dovodi u stanje da se nikada neće moći oporaviti niti postići konkurentnost. Ovdje valja istaknuti da nisu kalendar i tekst natječaja najveći problem. Problem je što Agencija za plaćanje ne može odgovoriti na sve izazove koje se pred nju stavljaju – obrada zahtjeva za sredstva iz I. stupa i iz Programa ruralnog razvoja. Smatram da hitno treba pojednostaviti proceduru i da se za natječaje koji se zatvore rješenje izda u roku od najviše 90 dana – kaže Kraljičak i dodaje kako je posao ministra Romića donošenje odluka, jer za to prima plaću, a ne da za svaku odluku pita DORH i čeka njegov odgovor. 

(SEEbiz)