banner-image

Matijević brani industriju šećera od Kostića

Kompanija „Matijević“, najveći proizvođač šećerne repe u Srbiji, oštro se protivi prodaji šećerane „Te-to“ u Senti „MK grupi“, odnosno „Sunoku“ u vlasništvu Miodraga Kostića. Direktor agrara u „Matijeviću“ Zoran Matijević ocenio je da bi, ako se Kostićevoj kompaniji dozvoli da preuzme senćansku šećeranu, to bilo „ravno katastrofi“.

„MK grupi nisu potrebni dodatni kapaciteti jer već sada u vlasništvu imaju tri šećerane koje ne rade – u Baču, Sremskoj Mitrovici i Kovinu. Njima nije u interesu ni da „Senta“ radi, već da ode u stečaj, a potom se iseče u staro gvozđe.  Preuzimanjem „Sente“ dobijamo monopol na sećernu industriju koja je već prepolovljena u odnosu na nekadašnje kapacitete kakvi su postojali u bivšoj  SFRJ“, navodi se u pisanoj izjavi Zorana Matijevića, koju je „Agrosmartu“ dostavila ova kompanija.

Matijević je reagovao na poslednja dešavanja u vezi sa prodajom šećerane u Senti. Naime, Miodrag Kostić, kako je izjavio, očekuje i veruje da će Komisija za zaštitu konkurencije u najkraćem roku doneti odluku o koncentraciji i dati zeleno svetlo „MK grupi“ da preuzme šećeranu koja je donedavno bila u vlasništvu italijanskog „Sfira“, odnosno „Star šećera“. Kako je objavila Komisija, da bi donela odluku o tome, neophodno je da obavi dodatna ispitivanja, a navela je i da bi Kostićeva firma u tom slučaju imala 70 do 80 odsto učešća na tržištu.

-U takvoj situaciji, trebalo bi da se naloži aktiviranje ili prodaja postojećih šećerana, a ne dozvoliti novo gašenje do kojeg će doći ako dozvolimo monopol jednog čoveka. „MK grupa“ je već monopolista sa tri šećerane i preko 50 odsto tržišta i svojim ponašanjem je dovela do smanjenja proizvodnje šecerne repe, a svoj monopol koristi i danas pa imamo najveću cenu šećera u regionu – ukazuje Matijević uz ocenu da je „žalosno da spadnemo na proizvodnju samo za sopstvene potrebe“, kada Srbija ima potencijal da proizvodi 1,3 milion tona šećera, za tržište bivših republika te Albanije, Rumunije, Bugarske, Grčke  pa i Mađarske koje ima samo jednu šećeranu.

-Imamo potencijal da radimo tri puta više s obzirom na obradive površine i klimu. Normalno, da radimo uz manje marže ali da zaposlimo jednu veliku industriju kao sto je industrija šećera i druge koje se nastavljaju na šećer i kojima je to glavni input. Nedopustiv je monopol jednog igrača, koji će to najverovatnije prodati nekoj nemačkoj ili francuskoj grupaciji, kako se već spekuliše. Ti isti će ugasiti sve šećerane u Srbiji pa cemo šećer uvoziti iz Francuske ili Nemačke, a cena će mu biti dvostruko viša. Dovešćeemo sebe u situaciju da budemo uvoznici šećera – upozorava Matijević čija kompanija proizvede svake godine do deset odsto ukupnih količina šećerne repe u Srbiji.

Kako je pre par dana izjavio Miodrag Kostić, šećerana u Senti trenutno je u ogromnoj blokadi i mogla bi da ode u stečaj.

(Agrosmart)